Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 21 november: Lucas Blondeel en Korneel Lecomte

Music Matters op 21 november: Lucas Blondeel en Korneel LecomteBlijf verwonderd!

We sluiten deze Music Matters-week af met pianist Lucas Blondeel. Hij vertelt over de nieuwe cd van Concert d’Anvers, het periodeorkest van Bart Van Reyn, met muziek van Haydn en Korneel Lecomte, jarenlang de solo contrabassist van De Munt, geeft tekst en uitleg bij zijn concert met bijzondere instrumenten en al even bijzondere muziek.
© Kultur aus Flandern

Pianist Lucas Blondeel

Lucas Blondeel schittert in het pianoconcerto n°11 in D (Hob. XVIII:11) van Joseph Haydn op de nieuwe cd van Le Concert d’Anvers met dirigent Bart Van Reyn.

Voor deze opname bij Fuga Libera kozen ze voor historisch afgebakend repertoire. Het pianoconcerto n°11 wordt omsloten door de 80ste en 81ste Symfonie van de Oostenrijkse componist, twee werken die in de tijd dicht aanleunen tegen het einde van Haydns tewerkstelling aan het hof van de diplomatenfamilie Esterházy. Deze symfonieën zijn stilistisch maar een kleine stap verwijderd van de latere Parijse symfonieën (n°82-87).

 

Beluister het interview met Lucas Blondeel hieronder.

21/11/19 Lucas Blondeel

Op 25 november speelt het Duo Sweet 17 van Korneel Lecomte en Haruko Tanabe een dubbel-recital in de Grand Foyer van De Munt. Hij was jarenlang solo contrabassist bij De Munt en Haruko is vandaag de dag tweede viool in datzelfde Muntorkest.

Voor het concert grijpen ze niet naar hun alledaagse orkestinstrument. Korneel bespeelt een 18de eeuwse Wiener violone, de contrabas uit Mozarts tijd en Haruko laat ons de viola d’amore met 13 snaren kennen. De combinatie van deze instrumenten is ongezien en ongehoord waardoor Korneel en Haruko zelf muziek uit de vier laatste eeuwen muziekgeschiedenis bewerkten.

Het eerste recital bevat werk van Bach, Mozart, Vanhal, en een speciaal voor het Duo gecomponeerd werk van de Amerikaanse componist Giuseppe Lupis. Na de pauze gaat het richting Japan, met volksmuziek, filmmuziek, video-game tunes en een paar verrassingen.

Het concert is gratis, maar uw moet plaatsen reserveren. Klik hier voor meer info.

Beluister het interview met Korneel Lecomte hieronder.

21/11/19 Korneel Le Compte