Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 21 september met Bart Vandewege

Music Matters op 21 september met Bart VandewegeBlijf verwonderd!

Dinsdag 22 september zal het Collegium Vocale Gent de wereldpremière van Arvo Pärts Für Jan van Eyck zingen, een kort koorwerk dat de Estse componist voor de Stad Gent schreef in het van Eyck-jaar. Bart Vandewege neemt de baspartij voor z’n rekening.
© AMUZ

De Belgische bas Bart Vandewege

De Vlaamse Meesters 2018-2020 is een groots cultuurproject. Hiermee wil de Vlaamse Overheid Vlaanderen en haar vereeuwigde kunstenaars als Rubens, Bruegel en van Eyck extra in de kijker zetten. Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen vieren hen uitvoerig. Gent koos voor het thema OMG! Jan van Eyck was here.

Het Lam Gods (1432) van Hubert en Jan van Eyck schittert als nooit tevoren na de lange restauratieperiode en dat vraagt om feestgedruis. Collegium Vocale Gent viert tijdens de editie van Gent Festival van Vlaanderen uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Ze bijten de spits af en dat doen ze onder meer met de wereldpremière van Für Jan van Eyck, een gloednieuw werk voor koor en orgel dat de componist Arvo Pärt schreef in opdracht van Stad Gent.

Bart Vandewege is ook actief als opnameleider en componist. Afgelopen zondag ging zijn Stabat Mater in première in Amuz. Het Vlaams Radio Koor brengt een digitaal album uit van hun project Les Flandriens (in samenwerking met ComAV) met allemaal nieuwe Vlaamse koormuziek. Via deze link kan u het album digitaal beluisteren.

Beluister hieronder het gesprek met Bart Vandewege.

21/09/2020 Bart Vandewege over zijn Stabat Mater en Für Jan Van Eyck van Arvo Pärt

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.