Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 22 april met Peter Van Heyghen

Music Matters op 22 april met Peter Van HeyghenBlijf verwonderd!

Dirigent Peter Van Heyghen vertelt over de nieuwe cd van Il Gardellino met muziek van de Italiaanse barokcomponist Niccolò Jommelli.

Peter Van Heyghen werkt regelmatig met Il Gardellino samen.

Jommelli (1714 Aversa – 1774 Napels) kreeg zijn opleiding in Napels, de stad waar ook componisten als Scarlatti en Pergolesi werkten en het operacentrum bij uitstek. Kreeg er les van Leonardo Leo en ook niet onbelangrijk van de Duitse componist Hasse. Jommelli componeerde zelf maar liefst 82 opera’s. Van Napels trok hij naar Rome, vanwaar headhunters hem jobs aanboden over heel Europa.
Jommelli schreef ook religieuze muziek, o.a. als vice-kapelmeester van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het Requiem voltooide hij kort na zijn aankomst in Stuttgart. De populariteit ervan blijkt uit getuigenissen van uitvoeringen en uit het aantal kopies van het manuscript dat verspreid raakte over heel Europa. Toch raakte het werk, net als zijn Miserere, in de 20e eeuw vergeten.

1753 was een beslissend moment in het leven van Jommelli. Hij kreeg aanbiedingen voor Mannheim, Lissabon en Stuttgart, maar hij koos voor het Stuttgart van hertog Karl Eugen von Württemberg, een vooruitstrevend muzikaal centrum met - net als Mannheim - een uitstekend orkest. Vier werken kunnen we linken aan zijn verblijf in Stuttgart: het Requiem en het daaropvolgende Miserere, een Te Deum uit 1763 en een Missa uit 1766.

In oktober vorig jaar nam Peter Van Heyghen samen met Il Gardellino , in de dagen voor het optreden in AMUZ van 11 oktober, de Missa Pro Defunctis, het Libera Me en het Miserere op.

© 2020 Passacaille / foto door Willy Phrager
Het Neue Schlosse net na het bombardement van de geallieerden in 1944
Music Matters 22/04 Peter Van Heyghen over Jommelli

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.