Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 23 maart met violiste Svenja Van Driessche

Music Matters op 23 maart met violiste Svenja Van DriesscheKlassieke muziek

Ze is de dochter van twee tophoornisten, maar haar eigen hart ligt bij de viool. Svenja Van Driessche bracht in februari haar debuutalbum Naissance uit, in duo met Liebrecht Vanbeckevoort. Een plaat met een bijzondere betekenis, en een mooie aanrader voor wie in coronatijden zijn of haar cd-collectie wil uitbreiden.
David Plas

Svenja Van Driessche

Bij Svenja Van Driessche zit de muziek in het bloed. Haar vader, André Van Driessche (1943-2014), was jarenlang hoornsolist bij het BRT Filharmonisch Orkest en doceerde hoorn aan het Conservatorium in Brussel. Haar moeder, Louisa Van Dessel, speelt al meer dan 25 jaar hoorn in een van de orkesten van de WDR in Keulen. Toch was het de viool die de kleine Svenja betoverde, en sinds haar achtste wijdt ze zich intens aan het instrument. 

Ze speelde al verschillende keren samen met Brussels Philharmonic, maar o.a. ook met het Tallinn Philharmonic Orchestra en het Lviv Philharmonic. Ze stond op internationale festivals van Zwitserland tot Israël en in februari bracht ze haar debuutplaat uit: Naissance, waarvoor ze samenwerkte met pianist Liebrecht Vanbeckevoort. 

Ze nam sonates voor viool en piano op van César Franck en Francis Poulenc en Poème van Ernest Chausson. Muziek die haar heel na aan het hart ligt. 

Naissance verscheen bij Antarctica, alle informatie over het album vindt u hier

De website van Svenja Van Driessche vindt u hier

 

Music Matters 23-03 Svenja Van Driessche

Haar agenda is de komende tijd natuurlijk plots heel leeg geworden, al is er één concert waarvan ze met ganser harte hoopt dat het toch kan plaatsvinden: een benefietconcert, ten voordele van de vzw Mee naar de Top. In januari 2017 beklommen tien mucopatiënten samen met een team van UZ Leuven een vulkaan in Ecuador. Onder hen was Svenja's broer Niels. Hij bereikte de top van de Cayambe, maar overleed in oktober van dat jaar. In 2022 vertrekt een nieuwe expeditie.

Op 16 mei speelt Svenja in Keerbergen samen met Brassband Hombeek o.l.v. Stan Nieuwenhuis een bijzonder arrangement van het vioolconcerto van Dmitri Sjostakovitsj. Wie graag meer informatie wil over dat concert en over de Muco Ecuador Expeditie 2022 kan terecht per mail bij Louisa Van Dessel. (vandessel.louisa@gmail.com)

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.