Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 23 oktober: Arvo Pärt en Redherring

Music Matters op 23 oktober: Arvo Pärt en RedherringKlassieke muziek

De Arvo Pärt days gaan vandaag van start in Flagey, Véronique Rubens vertelt. En Patrick Denecker van Redherring presenteert de nieuwe cd 'Italia per sempre’.
© Kaupo Kikkas

Arvo Pärt

Arvo Pärt

Vandaag start de tweede editie van de zogenaamde Arvo Pärt Days in Flagey. Dit jaar focust het festival op Pärts ballingschap in Berlijn. De Estse componist verbleef daar ruim 30 jaar om aan de Sovjet Unie te ontsnappen.

Vijf dagen lang kunt u de composities ontdekken die Pärt schreef tijdens zijn periode in Duitsland, waaronder Kanon Pokajanen. Dit stuk schreef de Est naar aanleiding van de 750ste verjaardag van de Dom in Keulen. Collegium Vocale Gent toert momenteel met dit stuk door heel Vlaanderen en het koor maakt dan ook een stop bij Flagey tijdens de Arvo Pärt Days.

Véronique Rubens was bij het concert in de Sint-Jacobskerk in Gent en laat bij ons in Music Matters haar licht schijnen op zowel dit betoverende a-capellakoorwerk als op het vijfdaagse festival.

23-10-2019 Arvo Pärt

Redherring

Patrick Denecker en zijn nieuwe fluit

Niet alle componisten verlieten hun geboortestreek om een carrière te kunnen uitbouwen in grote Europese centra. Onder de Italiaanse componisten die binnen de grenzen van hun geboorteland bleven, bevinden zich zowel klinkende namen als Albinoni, Scarlatti en Marcello als vandaag nagenoeg onbekende componisten zoals Leo, Fiorenza en Mancini. De meeste van hun composities vallen op door een erg persoonlijke stijl en een extravagantie die buiten de mainstream barokmuziek valt. Plaatselijke archieven in Italië bevatten nu nog steeds onontdekte muzikale schatten.

RedHerring presenteert een aantal vrijwel onbekende parels uit de periode 1700-1750 op hun nieuwe album Italia per sembre. Speciaal voor dit project liet Patrick een Zuid-Italiaanse barokblokfluit namaken en deze laat hij maar al te graag in Music Matters zien.

Het ensemble lanceert op 24 oktober deze cd met een concert in AMUZ. Het concert wordt ook live gestreamd op de website van Evil Penguin Tv.

23-10-2019 Patrick Denecker

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.