Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 24 november met een vleugje muziekgeschiedenis

Music Matters op 24 november met een vleugje muziekgeschiedenisBlijf verwonderd!

Mark Delaere is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven en schreef samen met enkele collega’s in opdracht van MATRIX Een Kleine Muziekgeschiedenis Van Hier En Nu. We dompelen ons vandaag onder in de hedendaagse muziek sinds 1950.
© De Standaard

Professor musicologie Mark Delaere

“My favourite music is the music I haven’t yet heard”, is een legendarische uitspraak van de al even legendarische Amerikaanse componist John Cage (1912-1992). Laat je niet ongeremd inspireren of verrijken, verbreed je muzikale horizonten als luisteraar, dat is ook wat Mark Delaere en enkele collega-musicologen, muzikanten en componisten hopen te bereiken bij de lezers van het boek Een Kleine Muziekgeschiedenis Van Hier En Nu (Pelckmans Pro).

In twee grote delen, een overzicht van de belangrijkste esthetische ontwikkelingen en enkele sleutelbegrippen, krijgen we zowel een historische als transhistorische kijk op de muziekgeschiedenis sinds 1950. Iedereen kan er zijn gading vinden: muziekstudenten, cultuurliefhebbers, tot misschien wel toekomstige luisteraars van hedendaagse muziek… iedereen is welkom op de ontdekkingsreis. Elk hoofdstuk bevat bovendien heel wat lees- en luistertips.

Het boek ontstond in opdracht van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] en werd tijdens het hedendaagsemuziekfestival Transit (Festival Van Vlaanderen Vlaams-Brabant) voorgesteld.

Onder meer via de webshop van Pelckmans Pro kan je een exemplaar bestellen.

24/11/2020 Mark Delaere over het boek Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu
© Pelckmans Pro
Nu hebben we ook een Nederlandstalig werk over hedendaagse muziek sinds 1950

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.