Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 25 maart met sopraan Amaryllis Dieltiens

Music Matters op 25 maart met sopraan Amaryllis DieltiensKlassieke muziek

Begin februari bracht Amaryllis Dieltiens samen met het BRISK Recorder Quartet Amsterdam de cd Always about Love uit. En die liefde, die loopt van oude muziek tot nu, doorheen verschillende talen en genres. Een huzarenstukje voor Amaryllis waar bloed, zweet en behoorlijk wat tranen aan te pas kwamen.
Fotodesign Emily

Amaryllis Dieltiens

Voor Always about Love stelde het BRISK Recorder Quartet een programma samen dat heel wat eeuwen, talen en genres verenigt: van de ondeugende vleselijke liefde in een liedje van Clemens non Papa of de hemelse liefde in teksten van Hadewijch, tot een hedendaagse compositie over afscheid van een geliefde van Walther Stuhlmacher en gloednieuwe muziek van Max Koolhaas en Hans Knigge. 

"Blokfluitkwartet BRISK (avontuurlijk als altijd) heeft samen met de Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens een programma gemaakt waarin de liefde centraal staat. Met de prachtige stem van Amaryllis en het subtiele en virtuoze spel van BRISK worden verlangen, verdriet, geluk en afscheid bezongen.

Zo klinken er 16e- en 17e-eeuwse composities uit heel Europa: Engelse consort songs van Bennet en Nicholson, een Italiaanse frottola van Tromboncino, Franse chansons van Clemens en de Sermisy en een Duits lied van Hassler. Maar ook instrumentale werken van onder meer Byrd, Gabrieli, Simpson en Lassus hebben de liefde als thema.

Natuurlijk kan de stem van recentere tijden niet ontbreken. BRISK bewerkte de folksong O Waly Waly die Benjamin Britten arrangeerde. “Love is handsome, love is kind”, maar liefde kan verdampen als de ochtenddauw. De dageraad is ook een beeld voor de geliefde in Ochtendbede van Max Knigge, geïnspireerd op een sonnet van Jacques Perk. Hans Koolmees schreef speciaal voor dit programma liederen op teksten van de middeleeuwse mystica Hadewijch en van de moderne Vlaamse dichter Eva Cox over hemelse en aardse liefde.

Poëzie uit verschillende tijden over een tijdloos thema. Want hoe verschillend al deze werelden ook lijken, het gaat altijd weer over de liefde!"

Always about Love

Een bijzondere uitdaging voor Amaryllis Dieltiens, die eerlijk toegeeft dat het huilen haar tijdens het hele proces vaak nader stond dan het lachen. Maar nu geniet ze met volle teugen en is ze heel erg trots op wat BRISK en zij hebben verwezenlijkt, én wat ze geleerd heeft in de afgelopen tijd. De muzikanten van BRISK hadden ook met niemand anders dit project willen verwezenlijken.

Meer informatie over het album vindt u hier.

Amaryllis Dieltiens volgen op Facebook kan hier.

De website van het BRISK Recorder Quartet Amsterdam vindt u hier

Music Matters 25/03 - Amaryllis Dieltiens

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.