Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 25 november: Annelies Van Parys en Sofie Vanden Eynde

Music Matters op 25 november: Annelies Van Parys en Sofie Vanden EyndeBlijf verwonderd!

We openen de week met niemand minder dan Annelies Van Parys. Zij zetelt in de jury van ['tactus] 2019 en Sofie Vanden Eynde brengt ons met haar concert Een Nieuwe Advent volledig in kerststemming.
© Trui Hanoulle

Componist Annelies Van Parys

De veelgevraagde componist Annelies Van Parys (°1975) blijft in het muzikale geheugen gegrift dankzij haar Chacun(e) sa chaconne dat in 2016 het verplichte werk in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello was. Ondertussen heeft Van Parys niet stilgezeten. In 2018 gingen Shell Shock (voor gemengd koor), A War Requiem (voor symfonisch orkest, koor en solisten) en haar bewerking en voltooiing van Debussy’s onafgewerkte opera “La Chute de la Maison Usher” in wereldpremière. Dit concertseizoen maakt deze kameropera Usher, naar de originele tekst The Fall of the House of Usher van Edgar Allan Poe, haar langverwachte debuut bij Opera Vlaanderen.

Eind november mag Van Parys jonge beloftevolle componisten begeleiden en coachen tijdens ['tactus] 2019, een initiatief van Young Composers' Forum dat jonge componisten de kans wil geven om hun kennis van het symfonisch orkest te ontwikkelen. Onder de juryleden vinden we klinkende namen als Kimmo Hakola, de man van het vurige Fiddle dat tijdens de vorige editie van de KEW het verplichte werk tijdens de finale was en Claude Ledoux die voor de finale van de piano-editie in 2016 het werk A Butterfly’s Dream componeerde.

Beluister het interview met Annelies hieronder.

25-11-2019 Annelies Van Parys

Een nieuwe advent

Sofie Vanden Eynde (°1978) legde al heel vroeg de gitaar opzij om zich vervolgens te focussen op dé tokkelinstrumenten uit de renaissance en de barok: de luit en de theorbe. U zag haar misschien al aan het werk met Romina Lischka in duo of met het Hathor Consort. Op zondag 24 november speelt haar eigen project IMAGO MUNDI het concert Een Nieuwe Advent in de Sint-Gudulakerk van Hamme-Merchtem. Sopraan Lieselot De Wilde zingt onder meer werk van Purcell, Praetorius maar ook nieuwe muziek van Thomas Smetryns en Samir Bendimered. Samen met De Wilde brengt Sofie Vanden Eynde een bijzondere blik op onze westerse kersttraditie.

Beluister het interview met Sofie Vanden Eynde hieronder.

25-11-2019 Sofie Vanden Eynde

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.