Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 26 november: Marnix De Cat en Wim Henderickx

Music Matters op 26 november: Marnix De Cat en Wim HenderickxBlijf verwonderd!

Vandaag brengen we in Music Matters de oude en nieuwe muziek een beetje bij elkaar. Marnix De Cat blikt vooruit op zijn concert met Hathor Consort en Wim Henderickx schreef mee aan het muzikale verjaardagswerk voor dirigent Martyn Brabbins.
© https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/nl/dirigenten/wim-henderickx

Componist Wim Henderickx

Contratenor-componist Marnix De Cat sinds 1996 één van de vier kernleden van de Capilla Flamenca. Hij is tevens de bezieler-dirigent van het Pluto Ensemble waarin hij zelf ook zingt. Zij brengen volgens hun slogan Muziek van middeleeuwen tot nu! Op woensdag 27 november bundelt hij de krachten van zijn ensemble met dat van het Hathor Consort onder leiding van Romina Lischka tijdens Animam gementem cano, vrij vertaald als ‘ik bezing de zuchtende ziel’. Een ‘Stabat Mater’ uit ca.1752 van de Boheemse componist František Tůma is de verborgen parel in het gekozen repertoire.

Klik hier om tickets te bestellen.

Beluister de reportage met Olav Grondelaers hieronder.

26/11/19 Marnix De Cat en Stabat Mater van František T?ma

In zijn beroemde Enigmavariaties maakte Edward Elgar een portret van zijn beste vrienden in de vorm van variaties op een thema. Voor de verjaardag van Martyn (Charles) Brabbins (°1959) werden de rollen omgedraaid: in Pictured Within: Birthday Variations for M.C.B. componeerden veertien bevriende componisten een reeks variaties voor Martyn Brabbins op een al even anoniem thema. De jarige maestro dirigeerde zelf de wereldpremière van zijn cadeau op de BBC Proms, gevolgd door Elgars grote voorbeeld. Dat deed hij met het Scottisch Symphony Orchestra afgelopen zomer op 13 augustus, precies op zijn 60e verjaardag.

Voor ‘Pictured Within’ bepaalde Martyn Brabbins zelf de spelregels: hij besliste welke componist welke variatie zou schrijven, helemaal naar het model en karakter van Elgars Enigmavariaties. Onder hen klinkende namen als Brett Dean, Sir Harisson Birtwistle, Judith Weir en Gavin Bryars. Maar ook de Belg Wim Henderickx (°1962), die de zevende variatie toegewezen kreeg. Martyn Brabbins creëerde immers als eerste gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra verschillende werken van Henderickx. Brabbins geeft overigens zijn verjaardagsconcert ook met het Antwerp Symphony Orchestra op 1 december.

Dit concert gaat door in de voormiddag. Klik hier om tickets te bestellen.

Beluister de reportage met Olav Grondelaers hieronder.

26/11/19 Wim Hendrickx en Pictured Within