Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 28 april over de vernieuwde In C app

Music Matters op 28 april over de vernieuwde In C appBlijf verwonderd!

In 2014 lanceerde ChampdAction met enkele partners de In C app waarmee je via het internet met je laptop, tablet of smartphone kan meespelen met het werk In C van Terry Riley: met een paar klikken kies je je instrument en bepaal je je rol binnen het geheel. Toen was het de nieuwste innovatie in 'social music making' op globale schaal. Componist en drijvende kracht Serge Verstockt vertelt over het nieuwe project met de app.
© https://nmbx.newmusicusa.org/terry-rileys-in-c/

De 53 motieven uit Terry Riley's In C (1964)

2014 was het jaar waarin het iconische werk van de Amerikaanse componist Terry Riley 50 jaar werd. Serge Verstockt had het idee om een app te ontwikkelen waardoor ook leken kennis zouden maken met deze muziek. Een gebruiker kan namelijk kiezen welk instrument in welk register welke motieven speelt.

In deze bijzondere tijden hebben 15 ChampiondAction-uitvoerders (van vroeger en nu) en 6 leden van het Hermesensemble een eigen opname gemaakt op de video backing track. De muzikanten filmden zich gedurende 5 minuten waardoor je binnenkort in de app de audio-opname met beeld kan afspelen!

Zelf spelen kan u via WWW.INCAPP.NET. Klik hier en volg de instructies van de applicatie.

In C is om meerdere reden iconisch te noemen. In de eerste plaats behoort het tot een van de grote muzikale statements in de minimal music dat een grote invloed zou hebben op componisten als Steve Reich (die trouwens deelnam aan de première van dit stuk), en Philip Glass. Bijzonder is ook hoe Riley met zijn eenpaginapartituur afweek van contemporaine avant-gardisten die ‘complexe’ en ‘doorwrochte’ muziek schreven. 53 korte motieven en geen dissonantie, meer had hij niet nodig. Bovendien is het werk ook democratisch te noemen in die zin dat de componist niet oplegt welk instrument wat moet spelen of wie al dan niet de glansrol(len) krijgt en elke muzikant mag kiezen wanneer en hoe lang hij een module speelt alvorens over te gaan naar de volgende.

De muzikale gemeenschap zonder leider en hiërarchie, je zou dit idee kunnen linken met de links-radicale beweging uit de jaren ’60. Toch stelde Riley twee belangrijke aandachtspunten op. Het is van absoluut belang dat muzikanten naar elkaar luisteren en op elkaar inpikken, en dit alles ten voordele van de kwaliteit van de opvoering. Daarnaast is het aangeraden om niet meer dan een afstand van 2 tot 5 modules tussen de muzikanten te hebben. De titel in C verwijst dan weer naar de twee hoogste do’s op een piano die op een constant ritme van achtste noten worden aangeslagen om een constante beat te genereren, zodat er geen tempverschil tussen de muzikanten ontstaat.

Beluister het gesprek met Serge Verstockt hieronder.

28/04/2020 Serge Verstockt over de In C app

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.