Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 28 november met drummer Simon Plancke en cellist Simon Lenski

Music Matters op 28 november met drummer Simon Plancke en cellist Simon LenskiBlijf verwonderd!

In de laatste Music Matters van deze week ontvangt Olav Grondelaers twee unieke Simons. Simon Plancke is drummer bij zijn jazzgroep De Koffie van Morgen en Simon Lenski is een cellist die tijdens December Dance 2019 in Brugge zal dansen op de Goldbergvariaties.
© Frederik Van den Broeck

De Belgische jazzgroep De Koffie van Morgen

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Hiervoor trok de groep samen met vrijwilligers van Vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke waar ze gesprekken met enkele vluchtelingen opnamen.


Op 1 december verschijnt bij WERF Records een boek én een bijbehorende cd die tijdens de première in KAAP/Vrijstaat O. (Oostende) voorgesteld worden. Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs als Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen. Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen.
De muziek is geboren uit de creatieve hersenspinsels van de jonge vertegenwoordigers van de Belgische jazz: Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere.


Naast het muzikale project organiseert De Koffie van Morgen met vzw Humain, en Jazzlab een inzamelingsactie voor de vele vluchtelingen die op dit moment in vluchtelingenkampen in Duinkerke en Brussel verblijven. Daarvoor zijn ze specifiek op zoek naar slaapzakken, dekens en tenten, uiteraard in goede staat!


U kan uw spullen doneren tot en met 15 december bij kunstencentrum nona in de Begijnenstraat 21 in Brussel. U kan bij hen terecht tijdens alle voorstellingen en uiteraard ook tijdens de kantooruren. 

Beluister het interview met Simon Plancke hieronder.

28/11/19 Simon Plancke over Le Ravage d'Ali Baba

Het kunstenaarshuis NeedCompany (°1986) organiseert van 5 tot en met 15 december het festival December Dance 2019 in Brugge. Tijdens dit internationale dansfestival programmeert NeedCompany drie artistieke bondgenoten met wie het huis reeds samenwerkte. De Tunesische danser en theatermaker Mohamed Toukabri is een van hen. In 2013 was hij nog te zien in MUSH-ROOM. Voor December Dance 2019 creëerde hij Dance(R). Hij ruilde zijn woonplaats Brussel tijdelijk in voor Tunesië waar hij met enkele dansers van het Ballet de l’Opéra de Tunis aan het werk ging.

Klik hier voor de volledige programmatie.

Op 6 december kunnen we tijdens deze double bill exclusief een blik opvangen van dit work in progress. Na de pauze geven klavecinist Georges van Dam en cellist-performer Simon Lenski een andere kijk op de Goldbergvariaties van J.S. Bach. Simon Lenski komt langs om over deze productie te vertellen.

Beluister het interview met Simon Lenski hieronder.

28/11/19 Simon Lenski danst op de Goldbergvariaties