Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 29 januari: Wies de Boevé en Fredric Lyenn Jacques

Music Matters op 29 januari: Wies de Boevé en Fredric Lyenn JacquesBlijf verwonderd!

Contrabassist Wies de Boevé nam samen met Klara de cd 'Via Bottesini' op en vandaag stellen wij op Klara het gehele album aan u voor. Bassist Lyenn presenteert deze week zijn nieuwe cd 'Adrift' met een bijzondere concertreeks.
© Koen Bauters

Lyenn

Het gebeurt niet vaak. Een opname met concerto's voor contrabas, en dan nog vergeten concerto's van Giovanni Bottesini! Klara heeft er voor gezorgd en stelt de cd vandaag aan u voor, als rode draad over alle programma's heen.

Wonderboy Wies de Boevé en Brussels Philharmonic o.l.v. Joshua Weilerstein zorgen voor de vertolking. En dat doet Wies niet op zomaar een contrabas. Hij speelt namelijk op een 3-snarige bas, zoals de Italiaanse maestro Bottesini himself.

Giovanni Bottesini (1821-1889) was een van de grootste contrabassisten ooit, virtuoos en lyrisch tegelijk. Hij componeerde en speelde zijn muziek zelf, op een driesnarige bas om nog een betere klank te hebben. Het is dan ook geen verassing dat de contrabas een belangrijke rol speelt in zijn muziek.

Deze cd is een samenwerking van Klara en Brussels Philharmonic. Het is de vierde cd in een reeks met zéér beloftevolle jongeren die hun carrière met succes opgebouwd hebben. Liebrecht Vanbeckevoort, Anneleen Lenaerts, Gwen Cresens en nu dus ook Wies de Boevé.

Aankomende zaterdag speelt Wies tijdens Klara in deSingel om 17:00 en 18:30 in de Witte Zaal.

29-01-2020 Wies de Boevé

Lyenn

Op zijn achttiende wilde bassist Frederic Lyenn Jacques arts worden. Dat dacht hij althans, maar na drie jaar geneeskunde studeren liet hij stethoscoop toch vallen om zijn leven aan de muziek te wijden. En dat werd een succes.

In 2009 maakte hij zijn debuutalbum met het veelgeprezen ‘The Jollity Of My Boon Companion’ en liet hij ons kennismaken met de mysterieuze en eigenzinnige wereld van Lyenn. Later volgden nog de al even hoog aangeprezen ‘Vowels Fade First’ en ‘Slow Healer’, met als vaste waarde multi-instrumentalist Shahzad Ismaily.

Na een pauze van vier jaar laat hij eindelijk zijn nieuwe plaat ‘Adrift’ op ons los. Lyenn nam zijn plaat op in de Sundlaugin-studio in Reykjavik, de vaste prik voor IJslandse trots Sigur Rós en Björk, maar nu is hij op toer door heel België.

Alle concertdatums vindt u op de website van het platenlabel WasteMyRecords.

29-01-2020 Lyenn

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.