Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 3 maart met Didier François

Music Matters op 3 maart met Didier FrançoisBlijf verwonderd!

In 2021 is het 500 jaar geleden dat Josquin Desprez stierf. Die herdenking inspireerde nickelharpaspeler Didier François om een nieuw werk te schrijven op basis van het Ave Verum Corpus van Josquin Desprez.
© Roderik Masure

componist & nyckelharpaspeler Didier François

Nyckelharpaspeler en componist Didier François is geboeid door oude muziek. De herdenking van de 500e sterfdatum van polyfonist Josquin Desprez inspireerde hem om het Ave Verum Corpus, gebaseerd op het gelijknamige motet van Desprez.

Didier François haalde de polyfonie uit elkaar: rond iedere stem, elke melodielijn, werd er geïmproviseerd en een nieuw thema gecreëerd.

De polyfonie uit elkaar halen, om ze daarna opnieuw bij elkaar terug te brengen. Dat werd in die tijd eigenlijk veel gedaan, zegt Didier. Er werd heel vaak een extra stem gecomponeerd. De kunde en het talent van improvisatie werd ook toen enorm geapprecieerd. Een zanger werd niet enkel gekozen om de mooie stem, maar ook om het improviseren. Het Ave Verum Corpus van François bestaat uit 3 delen. Op het einde van elk deel eindigen de muzikanten met de originele compositie van Desprez.

In het hedendaagse werk werden er jazzelementen verwerkt, omdat dit één van de improvisatietechnieken van vandaag is. Het Ave Verum Corpus van Didier François is dus een uitzonderlijke compositie: een werk waarin subtiele jazzklanken gecombineerd worden met oude muziek, een dialoog tussen en samensmelting van heden en verleden. Polyfonie zoals je ze nog nooit hoorde.

Uitvoerders:

Didier François: nyckelharpa
Michel Bisceglia: piano
Jan Van Outryve: luit
Thomas Baeté: vedel/basgamba
Utopia: Michaela Riener (mezzo), Bart Uvyn (contratenor), Adriaan De Koster (tenor) & Lieven Termont (bariton) 

 

3/03/2021 Didier François over zijn Ave Verum Corpus in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.