Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 3 oktober: Vlad Weverbergh en Kritiina Poska

Music Matters op 3 oktober: Vlad Weverbergh en Kritiina PoskaKlassieke muziek

Vlad Weverbergh komt praten over zijn nieuwe cd en Kristiina Poska vertelt over haar vuurdoop als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen.
© Kaupo Kikkas

Kristiina Poska

Binnenkort presenteert klarinettist Vlad Weverbergh met zijn Terra Nova Collective de nieuwe cd 'The Return of the Clarinetto d’Amore'. Zoals we van Terra Nova gewend zijn combineren zij onderzoek met prachtige muziek. Zo heeft Vlad de Clarinetto d'Amore laten nabouwen en staat het album vol met recent ontdekte muziek van de Belgische componist Henri Jospeh de Croes.

De Clarinetto d'Amore is een 18e-eeuws vergeten instrument met een zoete en zachte klank. Instrumenten werden door de hele geschiedenis heen alleen maar luider en luider en het is dus logisch dat deze zachte klarinet op een zijspoor werd gezet.

Toch heeft Weverbergh met hulp van het muziekinstrumentenmuseum MIM in Brussel, dat verschillende historische klarinetten bezit, en de Amerikaanse historicus Albert Rice het instrument weten na te maken. Dat Brussel een relatief groot aantal exemplaren heeft is niet verwonderlijk, ons land kende in de 18e-eeuw een aantal belangrijke instrumentenbouwers zoals Rottenburgh in Brussel en Tuerlinckx in Mechelen.

En waar het instrument is, is er natuurlijk ook muziek. Zo gebruikte de Belgische componist Henri Jospeh de Croes graag het instrument voor zijn kamermuziek. De Croes kwam via connecties in Brussel uiteindelijk in het Beierse Regensburg terecht, waar hij kapelmeester werd. Regensburg had in die tijd een vooraanstaand orkest waarvoor de componist verschillende symfonieën en concerto's schreef. Een aantal van deze werken, inclusief een recent ontdekt fagotconcerto, zijn ook opgenomen voor de cd.

Op 15 oktober stelt Terra Nova Collective de nieuwe cd 'The Return of the Clarinetto d’Amore' voor in Antwerpen.

3-10-2019 Vlad Weverbergh

Kristiina Poska

Kristiina Poska krijgt volgende week haar vuurdoop als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen met een reeks openingsconcerten. Kristiina was vorig jaar gastdirigent bij het orkest en voelde toen al een enorme klik tussen haar en de orkestleden.

Op het programma staan onder andere twee werken van Johannes Brahms: zijn Tweede Symfonie en het Dubbelconcerto voor viool & cello. Voor dit laatste stuk zullen violist Lorenzo Gatto en cellist Pieter Wispelwey voor het eerst samen het podium betreden.

Poska is erg blij dat zij met Brahms het nieuwe seizoen mag aftrappen. Kristiina studeerde in Duitsland waar de manier waarop Brahms wordt uitgevoerd erg specifiek is. De componist staat er op een voetstuk waardoor er veel tradities aan zijn muziek zijn verbonden. Vlaanderen is wat dat betreft meer open waardoor zij met het orkest zelf kan bepalen wat zij met Brahms' muziek zou willen zeggen.

De openignsconcerten vinden van 3 tot en met 18 oktober plaats door heel Vlaanderen. Kaarten kunt u bestellen via de website van Symfornieorkest Vlaanderen.

3-10-2019 Kristiina Poska

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.