Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 4 december: Jan Caeyers

Music Matters op 4 december: Jan CaeyersKlassieke muziek

Een marathonconcert, een cd-box en de heruitgave van zijn boek, de agenda van Beethovenspecialist Jan Caeyers zit met de start van Beethoven 2020 overvol. Gelukkig vond hij nog een plekje voor een interview in Music Matters.
© Marco Borggreve

Jan Caeyers

Van 6 tot 8 december loopt in Brussel de Chamber Music for Europe - Biennale met als thema de Pools-Russische componsit Mieczysław Weinberg. Weinberg is misschien ons land niet zo bekend maar heeft toch een flink aantal interessante stukken geschreven. 

Ondanks het feit dat hij vooral piano speelde, wist Weinberg altijd opmerkelijk goed te schrijven voor strijkinstrumenten, en dan vooral voor cello, met 5 werken voor cello solo, twee sonates met piano en drie concerto’s. Pieter Wispeley neemt de taak op zich om tijdens het slotconcert met Les Metamporphoses Weinbergs Concertino op. 43 bis en Fantasie op. 52 te spelen.

Pieter Wispelwey (25 september 1962) behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Recent won hij samen met pianist Paolo Giacometti de prestigieuze Brahms-Preis 2019 voor het voltooien van hun meerjarenproject: samen alle duo's van Schubert en Brahms opnemen, ook de duo's die niet voor cello geschreven zijn.

Jan Caeyers

In 2020 is het precies 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren en dat gaan we uitgebreid vieren. De spin in het web van dit Beethovenjaar kan natuurlijk niemand anders zijn dan Jan Caeyers, dé Beethovenkenner van dit moment.

Caeyers schreef 10 jaar geleden 'Beethoven. Een biografie' dat speciaal voor deze gelegenheid opnieuw wordt uitgegeven met het label van de Beethoven Jubiläum Stiftung. Hiermee bestempelt de stichting dit boek als de officiële biografie van het jubileumjaar.

Maar daar blijft het niet bij. Speciaal voor Klara stelde Caeyers de cd-box 'Best of Beethoven' samen en is hij de drijvende kracht achter de bijzondere muziekmarathon in DeSingel. Samen met zijn orkest Le Concert Olympique zal Caeyers het concert waarmee Beethoven in 1800 definitief naam maakte als componist volledig reconstrueren.

Genoeg stof dus voor grondige voorbeschouwing in Music Matters.

4-12-2019 Jan Caeyers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.