Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 4 maart: David Vergauwen en Tineke van Ingelgem

Music Matters op 4 maart: David Vergauwen en Tineke van IngelgemKlassieke muziek

Brugge viert de 150e verjaardag van de componist Jospeh Ryelandt met een festival en een biografie. David Vergauwen, het grote brein achter dit feest, weet meer. Sopraan Tineke van Ingelgem wint dit jaar de Klara Doorbraak van het jaar. In Music Matters vertelt zij hoe zij die gaat verzilveren.
© Kaat Pype 2019

Tineke Van Ingelgem

Dit jaar zou de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965) 150 jaar oud zijn geworden en dat wordt van 7 maart tot 7 april in groots gevierd met een stadsfestival waarin concerten, een tentoonstelling en lezingen deze componist eens goed op de kaart zetten.

Want Ryelandt was namelijk niet alleen belangrijk voor Brugge. Zijn muziek werd in het binnen- en buiteland gespeeld en ook vandaag staat hij te boek als een van de voornaamste componisten van het Belgische fin-de-siècle. 

Meer informatie over het boek kan u hier vinden. 

© ASP Editions
Joseph Ryelandt. Een culturele biografie

David Vergauwen schrijft een boek over de componist en hij is de drijvende kracht achter het festival. Hij komt langs in Music Matters om te vertellen waarom hij zo geboeid is door deze componist.

Het hele festivalprogramma vindt u op de website van Conservatorium Brugge.

 

04-03-2020 David Vergauwen

Tineke Van Ingelgem

In 2019 werd Tineke Van Ingelgem (°1980) gevraagd in de drie Belgische operahuizen. Ze zong de rol van Marguerite in Jeanne d’Arc au Bûcher (Honegger) in de Munt, debuteerde als Rusalka (Dvorak) in Opera Ballet Vlaanderen en voor de Opéra Royal de Wallonie zong ze de rol van Gran Sacerdotessa uit Aida (Verdi) en was ook cover van de hoofdrol.

In het seizoen 2018-2019 was ze dan weer cover van Médée aan de Staatsoper Berlin, onder leiding van Daniel Barenboim. Dit nà haar succes en doorbraak met dezelfde rol in de Opéra de Dijon en de Opéra de Rouen.

Tinekes geheim? Een krachtige, heldere sopraanstem, een sterke podiumprésence, zowel dramatisch als komisch acteertalent en een grote taalgevoeligheid (ze is ook germaniste).

Een vrouw die ook ondernemend is: ze heeft de artistieke en zakelijke leiding van Opera Caramba!, een gezelschap dat opera naar kinderen en jongeren brengt. Ze maakt ook deel uit van het Franse gezelschap Association Tous Dehors met wie ze vorig jaar verschillende educatieve concerten gaf en een album opnam: Une petite histoire de l’opéra, Opus 2.

De Klara Doorbraak van het jaar is dus meer dan verdiend!

Tinekes concertagenda staat op haar website.

04-03-2020 Tineke Van Ingelgem

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.