Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 6 februari met Flagey Piano Days 2020 en Bruno Forment

Music Matters op 6 februari met Flagey Piano Days 2020 en Bruno FormentBlijf verwonderd!

Journaliste Véronique Rubens maakt ons warm voor twee minder bekende pianisten en Bruno Forment van het Orpheus Instituut vertelt over hun unieke aanwinst.
© Orpheus Instituut

Een van de vele parels uit de bibliotheek van Ton Koopman

Véronique Rubens struint voor ons af en toe het muzikale landschap af en deze keer houdt ze halt in Flagey voor het jaarlijkse pianofestival. Ook Piano Days 2020 ontsnapt niet aan het Beethovenjaar. De vijf pianoconcerten en alle cellosonata’s zijn er te horen. Wereldtoppers als Nelson Goerner, Frank Braley, Boris Giltburg en Lucas & Arthur Jussen zullen aantreden. Maar Véronique maakt ons warm voor de minder bekende kleppers zoals de Servische pianiste Tamara Stefanovich en de Israëliër Matan Porat.

Bestel uw tickets voor Flagey Piano Days 2020 hier.

Beluister het interview met Véronique Rubens hieronder.

6/02/2020 Veronique Rubens over Tamara Stefanovich en Matan Porat

Orpheus Instituut (°1996) in Gent is een Europees centrum voor artistiek onderzoek in muziek, en dit vaak vanuit de eigen muzikale praktijk van de uitvoerders en de componisten. Natuurlijk kan een onderzoekscentrum niet zonder een bibliotheek vol schatten. Onderzoekers, doctoraatsstudenten en gastdocenten geven mee gestalte aan deze bijzondere bibliotheek met ongeveer 8 000 werken. De collectie bestaat uit werken rond muziekpraktijk, uitvoeringspraktijk, artistieke getuigenissen, creativiteit, experiment, filosofie en esthetica. Ook een collectie tijdschriften, cd’s en partituren vind je er terug. Wie de catalogus wil doorzoeken, klik hier.

Maar die bibliotheek krijgt een stevige aanwinst, want Orpheus Instituut mag namelijk de Ton Koopmancollectie herbergen. De verzameling van de gelauwerde dirigent bestaat uit boeken en bladmuziek. Een van de uitzonderlijke manuscripten is een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Daarnaast verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur.

Muziektheaterwetenschapper en barokspecialist Bruno Forment zal samen met Dr Huub van der Linden projecten rond die uitzonderlijke collectie organiseren.

Beluister het interview met Bruno Forment hieronder.

6/02/2020 Bruno Forment over de Ton Koopmanbibliotheek

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.