Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 9 maart: Sylvia Broeckaert en Bram Van Camp

Music Matters op 9 maart: Sylvia Broeckaert en Bram Van CampKlassieke muziek

Vorige week werd Tom Goossens' bewerking 'Le Nozze' hernomen in kader van Trilogia Mozart Da Ponte in De Munt. Sylvia was erbij en kijkt of deze bewerking zich kan meten aan Mozarts oorspronkelijke opera. Bram Van Camp wint de Klara voor componist van het jaar. Met Olav blikt hij terug op zijn carrière.
©VRT rr

Bram Van Camp

Na Così werkt Muziektheater Transparant opnieuw samen met DESCHONECOMPANIE aan Le Nozze. Tom Goossens regisseert en bewerkt dit derde deel van DEDAPONTETRILOGIE.

Een man en een vrouw met levenservaring en een fladderende jongen spreken in een taaltje gebaseerd op Mozart en Da Ponte’s Le Nozze di Figaro. Met enkel de meest essentiële attributen bouwen ze het landgoed en het huwelijk op van een graaf en een gravin, hun bedienden en aanverwanten. Om hun liefde nieuw leven in te blazen, verkleedt de gravin zich in de dienster waar de graaf een oogje op heeft. De graaf wil de eerste huwelijksnacht met de dienster doorbrengen en waant zich haar kersverse bruidegom. De jonge Cherubino lijdt aan verliefdheid en moet zich vermommen om de gravin te kunnen blijven zien. Iedereen verkleedt zich als iedereen. 

DEDAPONTETRILOGIE (Don Juan, Così, Le Nozze) kan u ook in marathon bekijken op

21.03.2020 te Opera Ballet Vlaanderen in Antwerpen (BE)

23.05.2020 te Operadagen Rotterdam (NL)

In het kader van Troika halen de Munt, Théâtre National Wallonie-Bruxelles en KVS de volledige trilogie eveneens naar Brussel.

09-03-2020 Sylvia Broeckaert

Bram Van Camp

Bram Van Camp (°1980) studeerde compositie bij Wim Henderickx en Theo Loevendie en heeft een omvangrijk oeuvre. 2019 was een jaar van doorbraak en erkenning in binnen- en buitenland. Zijn opdrachtwerk voor de Koningin Elisabethwedstrijd Scherzo-Bagatelle voor viool en piano speelde daarin een belangrijke rol.

Daarnaast werden sleutelwerken als Music for 5 instruments (Het Collectief) en Träume (Christianne Stotijn en Symfonieorkest Vlaanderen) na hun creatie meermaals met succes uitgevoerd. Ook de nieuwe CD met het Concerto voor viool en ensemble door Wibert Aerts en HERMESensemble was een voltreffer.

De composities van Bram Van Camp zijn al jaren een vaste waarde bij de belangrijkste Belgische zalen en festivals. Ze worden uitgevoerd door o.a. het Arditti Quartet, Antwerp Symphony Orchestra en BL!NDMAN. Componeren is voor Bram een zoektocht waarin hij telkens zijn stijl probeert te vernieuwen. Door zijn voorliefde voor natuurlijke, organische muzikale vrijheid, zijn er in zijn muziek ook invloeden te horen vanuit de jazz.

09-03-2020 Bram Van Camp

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.