Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op dinsdag 17 september

Music Matters op dinsdag 17 septemberBlijf verwonderd!

Jean Cras, zeeman en componist, verenigde zijn liefde voor de zee en verre landen met zijn passie voor de muziek. Koenraad Hofman van Oxalys komt praten over de nieuwste cd van het ensemble, vol muziek van Cras. Hildegard van Bingen stierf 840 jaar geleden. Daarom ging Olav over de schouder van kunsthistorica Lieve Watteeuw meekijken naar het 800 jaar oude manuscript van de Symphoniae.

De nieuwste cd van Oxalys

Oxalys, Jean Cras en de zee

Zeeman-componist, het is weer eens wat anders dan priester-dichter! Jean Cras (1879-1932) voer als officier op de mooiste schepen van de Franse marine én nam telkens zijn piano mee in zijn cabine. Hij verenigde zijn liefde voor de zee met de muzikale invloeden uit alle landen waar hij kwam: van de Keltische muziek uit zijn eigen Bretagne tot Afrikaanse, Oosterse en Arabische klankwerelden. Een bijzondere man dus, met muziek die perfect in het straatje past van Oxalys! Hun nieuwste album verzamelt drie kwintetten van Cras. Een ervan, La flûte de Pan, werd geschreven voor vrouwenstem, panfluit en drie strijkers. En die panfluit, die moest speciaal voor deze muziek gemaakt worden! Koenraad Hofman, contrabassist en artistiek coördinator van Oxalys, vertelt meer. 

Jean Cras met zijn kat Bleu-Nial in 1902

De cd 'Jean Cras - La Flûte de Pan et Quintettes' is verschenen bij het label Passacaille. 

Music Matters 17/09 Koenraad Hofman van Oxalys over Jean Cras

De tastbare Hildegard

840 jaar geleden, op 17 september 1179, stierf mystica Hildegard van Bingen. Om die verjaardag te vieren wilde Olav graag zo dicht mogelijk bij haar geraken, en dat kon in de bibliotheek van de faculteit Theologie aan de KULeuven. In de preciosa om precies te zijn, een ware schatkamer waar de kostbaarste stukken worden bewaard. Een van de mooiste zalen van de bibliotheek, en daar bevindt zich sinds twee jaar de Dendermonde Codex: een 12de eeuws handschrift dat via de abdijen van Villers, Gembloux en Affligem uiteindelijk in 1828 in de abdij van Dendermonde terecht kwam, vandaar ook de naam. En er staan onder anderen 58 liederen in van Hildegard van Bingen: de Symphoniae harmoniae caelestium.

Conservator-restaurateur Lieve Watteeuw leidde Olav rond. 

Meer weten over de Dendermonde Codex? Langs deze weg vindt u een digitale tentoonstelling rond het boek. Zelf door het manuscript bladeren, digitaal uiteraard, kan hier

Music Matters 17-09 Reportage Hildegard van Bingen

Mocht u niet genoeg krijgen van Hildegard en de Dendermonde Codex, dan kan u hieronder het volledige gesprek beluisteren dat Olav had met Lieve Watteeuw. 

17/9 Hildegard van Bingen Lieve Watteeuw volledig

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.