Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op dinsdag 21 januari met Wouter Vercruysse en Michiel Robberecht

Music Matters op dinsdag 21 januari met Wouter Vercruysse en Michiel RobberechtBlijf verwonderd!

Wouter Vercruysse wijdt een cd aan het strijktrio van Septimus Kelly en Michiel Robberecht vertelt over zijn intrigerende kortfilm Peer Gynt.
© Michiel Robberecht

Een still uit de kortfilm Peer Gynt van Michiel Robberecht

Cellist Wouter Vercruysse vormt samen met Diede Verpoest (altviool) en Kaja Nowak (viool) het strijktrio Septimus Trio. De naam verwijst naar de in Australië geboren componist Frederick Septimus Kelly (1881-1916). Hij kreeg een muziekbeurs om in Oxford te gaan studeren waar hij zich ook snel ontpopte tot roeier. In 1908 trad hij nog als roeier in de Olympische Zomerspelen aan. Kelly sneuvelde tijdens WOI op 35-jarige leeftijd in Beaucourt-sur-l'Ancre, ten noorden van Frankrijk.

Septimus Kelly liet een minder omvangrijk oeuvre achter en de composities zijn vaak voor minder gangbare combinaties. Het strijktrio behoort tot die categorie. Het is namelijk niet evident om zowel melodisch als harmonisch vindingrijk en sterk uit de hoek te komen. Septimus werkte van 1909 tot 1911 aan zijn strijktrio, en na de première schaafde hij nog eens gedurende 4 jaren de compositie bij. Septimus Trio is het allereerste strijktrio dat deze compositie van 40 minuten met al zijn muziektechnische hoogstandjes van dien opneemt.

Beluister de reportage met Wouter Vercruysse hieronder.

21/01/2020 Wouter Vercruysse over hun opname van het strijktrio van Frederick Kelly Septimus

De Antwerpse regisseur Michiel Robberecht (°1990) werd tijdens zijn opleiding Kunst & Literatuur aan Universiteit Antwerpen verliefd op de cinema. Hij startte een filmopleiding, maar na een jaar wilde hij als autodidact experimenteren. Hij trok naar Congo met het theaterwerk Peer Gynt van Ibsen in het achterhoofd, maar het scenario schreef Michiel ter plaatse. In 2018 werd het eindresultaat van zijn avontuur bekroond voor Beste Cinematografie op het Filmfestival Oostende.

De poëtische kortfilm vertelt het verhaal van een jongeman uit een klein dorpje in het Congolese regenwoud. Verstikt in zijn eigen verbeelding voelt hij zich hopeloos alleen in een wereld waar niemand, behalve zijn moeder, gelooft in zijn verhalen over mirakels. Als Peer Gynt na de dood van zijn moeder plots verdwijnt, lijkt zijn verbeelding over het dorp neer te dalen.

Beluister het interview met Michiel Robberecht hieronder.

Michiel schreef naar aanleiding van zijn verblijf in Congo een driedelige blog voor het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren'Ouvrez les portes et soyez les bienvenues'Het oplichtend hart en Peer, de wereld op zijn tong.

21/01/2020 Michiel Robberecht over zijn kortfilm Peer Gynt

Tijdens de Topstukweek rond Peer Gynt van Edvard Grieg in Concertgebouw Brugge krijgt u nog eens de kans op zondag 26 januari (15.00u) om van deze kortfilm te genieten. Klik hier en bestel uw cinematicket.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.