Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op donderdag 16 januari met een bijzonder werk van Schnittke en Joris Potvlieghe

Music Matters op donderdag 16 januari met een bijzonder werk van Schnittke en Joris PotvliegheBlijf verwonderd!

Viviane Spanoghe verdiepte zich samen met Jan Michiels in muziek van Ustvolskaya en Schnittke en Joris Potvlieghe bouwde een opmerkelijk clavichord.
©https://earlymusic.be/2017/01/still-vacancies-for-workshop-visit-joris-potvlieghe/

clavichord en orgelbouwer Joris Potvlieghe

Celliste Viviane Spanoghe verklaarde in oktober 2018 in Music Matters haar muzikale liefde voor de componist Alfred Schnittke (1934-1998). Net voor de start van het nieuwe jaar 2020 bracht ze nog een cd uit met muziek van Ustvolskaya (1919-2006) en samen met pianist Jan Michiels is Viviane ook te horen in Epilogue to the Ballet Peer Gynt (1993). Dit werk voor cello, piano en tape is een bewerking van het gelijknamige werk uit 1990 voor orkest en koor op tape. De epiloog doet wat een epiloog doet. Schnittke breit met zijn compositie een trieste nagalm aan Ibsens bekende theaterwerk, waarin de dubieuze figuur van Peer zijn geliefde Solveig meermaals beliegt en bedriegt. Het koor zingt van begin tot aan het einde een onvolmaakte ladder in D.

De première van dit beklijvende stuk kamermuziek met een koor op tape dateert uit 1993 in Evian. Cellist Mstislav Rostropovich en de vrouw van Alfred Schnittke, de pianiste Irina Schnittke toonden toen het werk aan de wereld.

Beluister de reportage hieronder.

16/01/20 de nieuwe cd van Viviane Spanoghe en Jan Michiels

In 2021 zal het reeds 30 jaar zijn dat Joris Potvlieghe zijn klavierbouwatelier in Tollembeek vestigde. In zijn lange carrière restaureerde de zoon van orgelbouwer Ghislain Potvlieghe tal van orgels in Vlaanderen. Ook de vraag vanuit het buitenland naar Potvlieghe-instrumenten bleef niet uit. In de eerste jaren na de eeuwwisseling bouwde Joris Potvlieghe clavichorden voor niemand minder dan Jos Van Immerseel, Andras Schiff, Miklos Spanyi, Tom Beghin en Michel Kiener.

Joris Potvlieghe is de allereerste instrumentenbouwer die het clavichord volgens de beschrijvingen van Jacob Adlung in zijn Musica Mechanica Organoedi uit 1726 minutieus nabouwt. Adlung was zelf leerling van organist en klavierinstrumentenbouwer Johann Nicolaus Bach, een achterneef van Johann Sebastian die op amper 20 km van Weimar leefde. En er is nog meer, want de Oostenrijkse klavecinist en organist Peter Waldner maakte de allereerste opname op dit uitzonderlijke instrument met toccata’s en suites van J.S Bach.

Beluister het interview met Joris Potvlieghe hieronder.

16/01/20 Joris Potvlieghe over het clavichord en de relatie met de Bachfamilie

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.