Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op maandag 15 juni met Frederik Neyrinck

Music Matters op maandag 15 juni met Frederik NeyrinckKlassieke muziek

Op zondag 21 juni pakken we uit met Klara on Tour! Tijdens verschillende van de geplande concerten zal er een variatie weerklinken op de 15de-eeuwse Danse de Cleves. Muziek uit het prachtige manuscript met Basses Dances van Margaretha van Oostenrijk, bewerkt en herschreven door Frederik Neyrinck. Hij vertelt meer over het hoe en waarom van de opdracht die hij kreeg.
frederikneyrinck.be

Frederik Neyrinck

Componist en pianist Frederik Neyrinck (°1985) studeerde in Brussel, Stuttgart en Graz bij Piet Kuijken (piano), Jan Van Landeghem, Marco Stroppa en Clemens Gadenstätter (compositie). Hij woont en werkt in Wenen.

Als componist werkte hij reeds samen met verschillende ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vaak bewerkingen en transcripties van bestaand repertoire. Zijn werken werden reeds opgenomen door onder meer I Solisti, Revue Blanche en Spectra Ensemble. In 2017-2018 was hij seizoenscomponist in het Concertgebouw Brugge.

Hij is ook zeer actief in de wereld van het muziektheater/opera. Hij is in residentie bij LOD muziektheater en werkte ook reeds samen met Kopergietery Gent, makemake produktionen Wenen en Staatstheater Oldenburg.

Als pianist vormt hij momenteel een duo met Teresa Doblinger (basklarinet/dans) waarmee hij recent de NASOM-beurs voor 2020 & 2021 won.

Meer informatie via de website van Frederik.

La danse de Cleves

Op vraag van de 8 Festivals van Vlaanderen herwerkte Frederik de Danse de Cleves uit het manuscript met dansen van Margaretha van Oostenrijk. 8 variaties, die gespeeld worden door 8 uiteenlopende solisten (van Gwen Cresens tot Lieselot De Wilde): 'Echo des Cleves (A t.e.m. H)'

Die compositie-opdracht kadert in het ruimere Festivals for Compassion, een project dat op 20 juni start in Nederland door o.a. het klassieke festival Wonderfeel. Een virtuele festival-estafette, waarvoor ook een nieuwe compositie werd geschreven door Calliope Tsoupaki, de Componist des Vaderlands in Nederland. Klara on Tour doet mee met die muzikale estafette, en dus zal dat stuk van Calliope Tsoupaki ook te horen zijn op 21 juni. Bovendien inspireerde dit concept de Festivals van Vlaanderen tot de opdracht voor Frederik Neyrinck. 

Meer informatie over Festivals for Compassion vind je hier

Frederik Neyrinck over Echos de Cleves

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.