Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op maandag 16 maart

Music Matters op maandag 16 maartKlassieke muziek

Op 18 maart zou Pierre-Laurent Aimard naar deSingel komen om de Hammerklaviersonate van Ludwig van Beethoven te spelen, maar ook de monumentale Concord Sonata van Charles Ives. Dat concert gaat nu helaas niet door, maar die Concord Sonata is zo bijzonder dat Véronique Rubens er toch wat meer over komt vertellen.

Begin van de partituur van de Concord Sonata van Charles Ives

Pierre-Laurent Aimard en Charles Ives

Twee eigenzinnige mannen!

Aimard heeft een voorliefde voor stukken die als onspeelbaar worden beschouwd. Hij zal nooit zomaar kiezen voor het makkelijke succes en ziet elk concert als een persoonlijke kruistocht voor de stukken die hij wil verdedigen. Die eigenzinnigheid dankt hij aan intens contact met namen als Olivier Messiaen, Ligeti en Pierre Boulez. Hij speelt elke compositie alsof het een creatie is, zelfs Beethoven!

Vorige week speelde Aimard nog in Londen, en hij kreeg er een staande ovatie voor zijn uitvoering van de Hammerklaviersonate en de Concord Sonata. Twee monumentale werken die een serieuze uitdaging vormen voor de beste pianisten. 

Charles Ives schreef zijn Concord Sonata (1911-1915) als een ode aan/beschrijving van vier schrijvers uit gelijknamig stadje. De transcendentalisten Thoreau, Emerson, vader en dochter Alcott, Hawthorne gegoten in een portret.

Véronique Rubens vertelde meer. 

 

Véronique Rubens over Ives en Aimard deel 1
Véronique Rubens over Aimard en Ives deel 2

Geen concert in deSingel, maar we troosten ons hiermee!

- Het Antwerp Symphony Orchestra speelt in mei samen met Pierre-Laurent Aimard het vierde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven: op 7 mei in De Bijloke, op 8 mei in de Koningin Elisabethzaal. 

- Voor wie door zijn voorraad Klarapodcasts heen zit: de podcast Sticky Notes van Joshua Weilerstein heeft een hele aflevering gewijd aan 'American Maverick' Charles Ives

- Of voor wie Aimard van binnen en van buiten wil leren kennen is er Grands Entretiens op France Musique, met Pierre Laurent Aimard in 5 afleveringen van een half uur.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.