Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op maandag 23 september

Music Matters op maandag 23 septemberBlijf verwonderd!

Afgelopen vrijdag ging Macbeth Underworld van Pascal Dusapin in première in De Munt. Sylvia Broeckaert brengt verslag uit! En cellist Mischa Maisky en dochter, pianiste Lily Maisky, komen langs om te vertellen over hun nieuwste cd samen.

Macbeth Underworld

In 2015 werd in de Munt in Brussel de opera Penthisilea van de Franse componist Pascal Dusapin gecreëerd, en vorige vrijdag werd in de Munt voor het eerst de nieuwe creatie van Pascal Dusapin aan de wereld getoond: Macbeth Underworld. Dusapin heeft zich blijkbaar vooral laten inspireren door de talloze filmversies die doorheen de decennia van het verhaal gemaakt zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat hij heel vrij met het bronmateriaal aan de slag is gegaan. Zo zegt hij het zelf: “Macbeth wordt door filmstudenten in alle uithoeken van de wereld gebruikt. Net doordat ik ook die versies allemaal bekeken heb, durfde ik zelf het thema met veel vrijheid behandelen. Hoe je de tekst ook manipuleert, het onderwerp blijft altijd zo sterk. Alles in Macbeth Underworld is dan ook herschreven. Ik heb de hele tekst gekopieerd en dan was het knip-en-plakwerk. Ik wou mijn opera beginnen op een punt dat alle personages dood zijn.”

Alain Antinoglu dirigeert, Thomas Jolly regisseert, en de twee hoofdrollen worden vertolkt door Georg Nigl en Magdalena Kozena/Sophie Marilley.

 

Macbeth Underworld is te zien in De Munt in Brussel tot en met 5 oktober. Sylvia Broeckaert heeft ook meer informatie op haar Fideliopagina gezet. Alle praktische en inhoudelijke informatie vindt u hier

Sylvia en Olav in gesprek over Macbeth Underworld

Een nieuwe cd voor Mischa en Lily Maisky

Olav met Lily en Mischa Maisky
Na España en Adagietto hebben cellist Mischa Maisky en zijn dochter, pianiste Lily Maisky, een derde cd uit samen: 20th Century Classics. En de titel verraadt natuurlijk al welke muziek erop staat. Een doorsnede van de 20ste eeuw in muziek geschreven voor cello en piano of herwerkt voor de twee instrumenten. Van Britten over Bartók, Sjostakovitsj en Piazzolla tot Webern en Messiaen. Bovendien is er ook nog een bonus-cd met een heel bijzondere versie van de Bachianas Brasileiras van Villa-Lobos: multispoor opgenomen, zodat Mischa Maisky alle 8 de cellopartijen voor zijn rekening neemt! En er was ook nog plaats vrij voor het celloconcerto van Benjamin Yusupov, geschreven ter ere van Maisky's 60ste verjaardag in 2008.
Deutsche Grammophon
20th Century Classics - Mischa & Lily Maisky

Op woensdag 2 oktober openen Mischa en Lily Maisky het nieuwe seizoen van de Brussels Cello Society. Het concert vindt plaats in het Conservatorium in Brussel om 20.00 uur. Alle informatie vindt u hier

De dubbel-cd 20th Century Classics  is verschenen bij Deutsche Grammophon. Meer informatie vindt u hier

Music Matters - Mischa & Lily Maisky

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.