Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters verkent haar roots op 12 januari

Music Matters verkent haar roots op 12 januari Blijf verwonderd!

Wouter Vandenabeele gaat met zijn trio Tamala op zoek naar de exotische klanken van Senegal terwijl Ronny Mosuse de verhalen ontdekt van muzikanten die naar België zijn gemigreerd. Edenwood Duo graaft op hun debuut 'Another Place' naar de roots en culturen van hedendaagse componisten. En wie kan ons ooit een zinnig antwoord geven op deze vraag: "We zijn in schuld geboren, maar schuld waaraan?" Misschien wel filmmaakster Clara Pons samen met Collegium Vocale tijdens de Bach Academie.
Clara Pons

Beeldfragment uit 'Lebenslicht' van Clara Pons

Violist en componist Wouter Vandenabeele nam voor ons een audio-dagboek op tijdens zijn voorbereidingen met Tamala.

12/1 Dagboek Wouter Vandenabeele

Ronny Mosuse kruipt opnieuw achter de microfoon. In het nieuwe Klara-programma Café Métropole praat hij 4 zondagen achter elkaar met muzikanten die naar ons land zijn gemigreerd over de weg die zij én hun muziek hebben afgelegd. En er komen ook Belgische muzikanten langs die de wijde wereld introkken. We kunnen ons geen beter presentator dan Ronny Mosuse voorstellen, maar vindt hij dat eigenlijk zelf ook? 

12/1 Ronny Mosuse

Clara Pons, filmmaakster met een groot hart voor muziek, komt ons haar creatie "Lebenslicht" voorstellen. Samen met het Collegium Vocale Gent en Philippe Herreweghe zal zij enkele werken van Bach fileren totdat alleen de naakte essentie over blijft. Olav probeert haar te ontfutselen wat die essentie precies is voor haar. 

12/1 Clara Pons

Wouter Vercruysse (cello) en Catherine Struys (gitaar) van Edenwood Duo brachten onlangs hun debuutcd uit met werk van minder bekende componisten. Ze vertellen over de weg naar "Another Place"

12/1 Edenwood Duo

Brecht Cabreels huppelt over het imposante orgelklavier van de kerk van Waregem in zijn loopje. 

12/1 Loopje Brecht Crabeels

Wat zou een uitzending van Music Matters zijn zonder een toevoeging van Mark Janssens. In deze tijdingen blikt hij terug op het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker en kijkt hij eens wat de plannen zijn van de Berliner Philharmoniker. En de nieuwe prestigieuze muziekwedstrijd in Peking heeft een bijzondere keerzijde van de medaille...

12/1 Tijdingen met Mark

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.