Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters viert de 60e verjaardag van Wim Henderickx

Music Matters viert de 60e verjaardag van Wim HenderickxBlijf verwonderd!

Op 17 maart mag componist Wim Henderickx 60 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van zijn verjaardag en enkele van zijn nieuwe composities, is hij te gast bij Olav Grondelaers in Music Matters.
© Filip Van Roe

Wim Henderickx

Belgische componist Wim Henderickx creëerde een nieuw klarinetconcerto - mét optionele electronics - dat op 31 maart in première zal gaan. 'Sutra' werd gecomponeerd in opdracht van BBC Radio 3 en de Borletti-Buitoni Trust. Solist Annelien Van Wauwe, aan wie het werk is opgedragen, concerteert met het BBC Scottisch Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins in de City Halls, Glasgow, op 31 maart 2022.

'Sutra' verschijnt binnenkort ook op cd, in een uitvoering van Annelien Van Wauwe (basset klarinet), Jorrit Tamminga (electronics) en het NDR Radiophilharmonie Hannover o.l.v. dirigent Andrew Manze.

Nog een recente compositie van Henderickx is binnenkort te horen voor het publiek: in mei gaat 'De Bekeerlinge' in wereldpremière. Een op en top Belgische productie naar de gelijknamige roman van Stefan Hertmans. Het verhaal wordt door Wim Henderickx in operavorm gegoten. Samen met librettist Krystian Lada laat hij zich inspireren door deze universele thema’s en creëerden ze samen een doorvoelde opera over identiteit, onmogelijke liefde, geloof en menselijke kracht. Vlak na de verschijning van de roman in 2016 las Henderickx het boek al uit en wist hij: "dit wordt mijn grote opera". Meer weten? Lees meer via Opera Ballet Vlaanderen.

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

17/03/2022 Wim Henderickx & Annelien Van Wauwe over klarinetconcerto 'Sutra'
17/03/2022 Wim Henderickx over opera 'De Bekeerlinge'
Wim Henderickx viert 60e verjaardag in Music Matters
Wim Henderickx viert 60e verjaardag in Music Matters
Wim Henderickx stelt nieuwe compositie voor in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.