Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters viert het deeltijds kunstonderwijs op de Dag Van de Academies!

Music Matters viert het deeltijds kunstonderwijs op de Dag Van de Academies!Blijf verwonderd!

Op de Dag van de Academies vieren we het deeltijds kunstonderwijs en alle talenten die er al uit voortvloeiden. Enkele muzikanten vertellen hoe bepalend het DKO voor hun carrière is geweest. Directeur Bart Jonkers vertelt wat we zeker niet mogen missen. Jazz-zangeres Kim Versteynen brengt haar recentste album mee en ook Teun Michiels en Peter Jeurissen hebben een nieuwe cd onder de arm. Frank Nuyts is apetrots op zijn benoeming tot eerste Composer in Residence van een Vlaamse academie ooit.

Campagnebeeld Dag van de Academies

Op de Dag van de Academies (23 februari 2019) vieren we het deeltijds kunstonderwijs, de creatiefste plaats voor jong en oud. In heel Vlaanderen staan er kunstige activiteiten gepland. Bekijk hier welke je in jouw buurt kan bijwonen. Bart Jonkers coördineert deze dag en wijst ons de weg. 

23/02 Bart Jonkers

We vroegen ook aan een aantal muzikanten wat het deeltijds kunstonderwijs (DKO) voor hen betekende.

Vele professionele muzikanten combineren hun ambities met lesgeven in het DKO. Jazz-zangeres Kim Versteynen is er één van. Samen met haar kwartet bracht ze onlangs "The 7 year itch" uit, een cd vol originele composities, internationale samenwerkingen en erg veel blue notes. 

23/02 Kim Versteynen
Kim Versteynen

Cellist Wouter Vercruysse was vorige maand nog in Music Matters om de debuut-cd van het Edenwood Duo voor te stellen. Met het St. George Quintet brengt hij Bohemia Express uit met muziek van Janáček, Dvořák en Suk. En daarvoor ging het vijftal de Boheemse en Moravische cultuur opsnuiven.

Het Vlaams muzieklandschap is nog een bijzondere opname rijker: tenor Teun Michiels en pianist Peter Jeurissen namen liederen op van Schubert, Brahms en Schumann, dit op de unieke rechtsnarige piano van Maene. Michiels en Jeurissen delen met Olav hun ervaringen over die kamermuziekvleugel. "Frühlingstraum" is vanaf nu verkrijgbaar. 

23/02 Teun Michiels en Peter Jeurissen
Teun Michiels en Peter Jeurissen

Componist en Belgische trots Frank Nuyts is de eerste Composer in Residence van een Vlaamse academie. In Deinze geeft hij masterclasses, lezingen en hij treedt er ook verschillende keren op met zijn ensemble Beat Love Oracle.

23/02 Frank Nuyts
Mark Janssens kwam langs en bracht zijn Tijdingen mee. Op deze Dag van de Academies bleek dat ook hij in de academie gezeten heeft...
23/2 Mark Tijdingen

Music Matters, op zaterdag 23 februari van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.