Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Musica Divina krijgt een nieuwe concertlocatie in Heist-op-den-Berg

Musica Divina krijgt een nieuwe concertlocatie in Heist-op-den-BergKlassieke muziek

Tussen 21 september en 6 oktober 2018 geniet u van de 6de editie van Musica Divina, het festival voor klassieke muziek in de Kempen. Reeds 49 jaar organiseert Festival van Vlaanderen Kempen concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken, met een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek. Nieuwkomer in de reeks van historische concertlocaties is de Sint-Lambertuskerk in Heist-op-den-Berg, de poort naar de Kempen.
© www.musica-divina.be

Sint-Lambertuskerk in Heist-op-den-Berg

In samenwerking met CC Zwaneberg en de gemeente Heist-op-den-Berg opent de Sint-Lambertuskerk op 30 september haar poorten voor Noorse Ballades van twee van Noorwegens meest prominente musici, Benedicte Maurseth en Berit Opheim. In het cultuurcentrum zal tevens de tweede editie van Poesia Divina plaatsvinden.

Tijdens deze editie van Musica Divina staat ‘de mens’ centraal, met het motto Schaam je niet mens te zijn. Dat motto haalde het festival uit het gedicht Romaanse bogen van Tomas Tranströmer, de Zweedse Nobelprijswinnaar voor literatuur. Directeur Jelle Dierickx: “Tomas Tranströmer wist als geen ander dat muziek het medium is dat de innerlijke gewelven laat klinken en dat tot in het oneindige. Hemelse muziek, het adagium van Musica Divina, is alvast één van de meest bijzondere verworvenheden waarop we als mens trots mogen zijn. In Heistop-den-Berg wordt een ode gebracht aan de vertellende en zingende mens, de mens die via rituelen vat poogt te krijgen op de mysteries die het leven met zich meebrengt.”

In het concert Noorse Ballades van Benedicte Maurseth en Berit Opheim hoort u hun nieuwste ballade Tidekvev, die de artiesten gecomponeerd hebben met de prijsgekroonde schrijvers Bergsveinn Birgisson en Erlend O. Nødtvedt. Met een mix van barok, folk en improvisatie maken ze iets nieuws vanuit oeroude rituelen. Ze worden daarbij vergezeld door topluitist Rolf Lislevand en de al even gelauwerde slagwerker Håkon Mørch Stene. Poesia Divina is een samenwerking van Festival van Vlaanderen Kempen met het Poëziecentrum. Negen dichters schrijven een nieuwe psalm uitgaande van het motto Schaam je niet mens te zijn. Tijdens Poesia Divina Live in CC Zwaneberg kan u luisteren naar de dichters die hun gloednieuwe psalm voordragen. De gezongen gebeden komen tijdens deze editie van de dichters Ruth Lasters, Paul Bogaert, Michaël Vandebril, Mark Van Tongele, Inge Braeckman, Lotte Dodion, Marc Tritsmans, Anna Borodikhina en Carmien Michels. Verder op het programma van Musica Divina staan o.a. Schola Gregoriana Pragensis in de abdij van Postel, Leonardo García Alarcón in de abdij van Tongerlo, Cappella Amsterdam in Turnhout, Susanna Wallumrød in Herentals, Ricercar Consort van Philippe Pierlot in Averbode en Gunnar Idenstam in Hoogstraten.

Praktisch

30 september 2018

17u Poesia Divina - Zaal Vélodroom - CC Zwaneberg - Cultuurplein 1
20u Noorse Ballades - Benedicte Maurseth en Berit Opheim - Sint-Lambertuskerk - Kerkplein 14

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.