Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Musiceren is topsport: prestatiepsycholoog Bert De Cuyper te gast in Music Matters

Musiceren is topsport: prestatiepsycholoog Bert De Cuyper te gast in Music MattersBlijf verwonderd!

Op de eerste Music Matters van het nieuwe seizoen verwelkomt Olav Grondelaers prestatiepsycholoog Bert De Cuyper. Bert De Cuyper schreef samen met Griet Baert en Linde Verjans het boek "Musiceren is topsport": een praktische en wetenschappelijk onderbouwde gids voor mentale weerbaarheid bij muzikanten.
© Universitaire Pers Leuven

'Musiceren is topsport', door Bert De Cuyper, Griet Baert en Linde Verjans

Bert De Cuyper is emeritus professor sportpsychologie aan de KU Leuven en gastdocent aan LUCA Campus Lemmens School of Arts. Hij is auteur van verschillende boeken over communicatie- en emotiemanagement in de (top)sport en heeft meer dan 30 jaar ervaring in mentale begeleiding van topsporters. 

Anno 2021 vind je nog maar weinig topsporters die zich niet laten omringen door een team van experten zoals coaches, (para)medici, voedingsdeskundigen en sportpsychologen. In de muziekwereld echter blijft dit in grote mate een rariteit, ook al vertonen beroepsmuzikanten zeer sterke gelijkenissen met professionele sporters. Ook zij staan in een stressgevoelig beroep dat naast talent vooral hard werken en discipline vraagt. Mentaal sterk zijn – in denken, voelen en doen – is voor beroepsmuzikanten even belangrijk als voor topsporters.

Met Musiceren is topsport reikt Bert De Cuyper essentiële denkkaders aan uit de (sport)psychologie die muzikanten op alle niveaus kunnen helpen om hun zelfkennis te vergroten en hun zelfsturing te versterken. Deze handvatten bestrijken het hele alfabet, van a tot z, van angst tot zelfvertrouwen. Podiumvrees, mentale veerkracht, perfectionisme, overtraining, het ontwikkelen en bewaken van de stress-herstelbalans, ... het komt allemaal aan bod. Rijk gestoffeerd met levendige details uit biografieën van topmusici en persoonlijke getuigenissen van jonge en ervaren beroepsmuzikanten over de diverse genres heen (klassiek, jazz, musical, pop) is dit boek een must voor eenieder die zich muzikaal op of naast het podium begeeft en die beter wil leren omgaan met het prestatieaspect in het (beroeps)leven.

bron: Universitaire Pers Leuven

Het boek 'Musiceren is topsport' kan je via deze link bestellen. 

Herbeluister het gesprek in Music Matters op 1 september hieronder. 

1/09/21 - Bert De Cuyper over Musiceren is topsport in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.