Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziek als spel tussen licht en schaduw in Klara Live

Muziek als spel tussen licht en schaduw in Klara LiveKlassieke muziek

Voor het concert dat we u op maandag 10 juni 2019 voorstellen in Klara Live, speelde het Mahler Chamber Orchestra op 18 augustus 2018 onder de leiding van de Franse gastdirigent François-Xavier Roth met de medewerking van de Argentijnse celliste Sol Gabetta. Zij won in 2004 met haar debuut met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Valeri Gergiev de prijs voor de beste jonge artieste bij het Muziekfestival van Luzern, en sindsdien is zij hier een vaak terugkerende artieste.
Sol Gabetta© Marco Borggreve

Sol Gabetta

Ook dit programma werd opgenomen in Luzern en kreeg de titel mee “Het spel tussen licht en schaduw “. Het concert begint met het Divertimento,BB 118 van Béla Bartók, geschreven in augustus 1939. De term "Divertimento" (Italiaans voor "afleiding") duidt op een werk dat hoofdzakelijk is ontworpen voor het amusement van zowel de luisteraars als de uitvoerders… en dat op de vooravond van de inval van de Duitse troepen in Polen…

De ontstaansgeschiedenis van het celloconcerto van Martinu ging net iets minder vlot dan het Divertimento van Bartók. De oorspronkelijke versie werd in 1930 voor de eerste maal uitgevoerd, de derde, die we vanavond te horen krijgen werd pas 25 jaar later gecreëerd.
Verder krijgen we in dit programma het luchtige, oorspronkelijk voor piano vierhandig geschreven, maar door de componist zelf georkestreerde, “Jeux d’enfants” van Georges Bizet en de 83e symfonie “La Poule” van Joseph Haydn.

  • Klara Live op maandag 10 juni 2019, van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.