Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziek... it's a family affair!

Muziek... it's a family affair!Blijf verwonderd!

Welk muzieknummer kan iedereen in het gezin vanaf de eerste noot meezingen? Of welke muziek katapulteert meteen terug naar een bijzonder of net alledaags familiemoment? Espresso gaat op zoek naar die familie soundtracks.
© VRT

It's a family affair in Espresso

Muziek die elk familiefeest passeert, liedjes bij droevige of blije momenten, of gewoon aan de afwas. Nummers die je vader of moeder deden glimlachen, die je terug katapulteren naar je jeugd. Kortom, de familie soundtrack die altijd zal bijblijven.

© Johan Jacobs
Julia Ghysels

Julia Ghysels

"Mijn vader had de volledige Mozart collectie aangekocht. Ik vroeg hem dan, als je sterft wat ga je me achterlaten? Hij zei dan altijd om me te plagen: jij krijgt de doos van Mozart."

De cd-box brengt actrice Julia Ghysels meteen terug naar de tijd met haar vader in Oostende. "Ik zie hem nog liggen in een strandstoel met een discman op zijn buik en dan hoorde je de violen, piano en bassen uit zijn oren komen."

"Ik zou niets anders geërfd willen hebben."

It's a family affair: Julia Ghysels
© VRT
Alicja Gescinska

Alicja Gescinska

"Elke keer als ik of mijn zussen een liedje van de cassette horen, dan denken we meteen: dat is van het cassetje, dat is het!"

In 1988 vluchtte de familie Gescinska van Polen naar België, een lange autorit. "Mijn ouders hebben heel die rit lang hetzelfde cassetje afgespeeld, opnieuw en opnieuw."

"Pas toen de cassette kwijt was, hebben we begrepen hoe belangrijk die was."

It's a family affair: Alicja Gescinska
© Pascale Platel
Pascale Platel als kind aan zee.

Pascale Platel

De liefde voor muziek werd van generatie op generatie doorgegeven bij de familie Platel. "Mijn grootmoeder die zong altijd grappige liedjes. Als ze alleen was, zodra er mensen bij waren was ze heel stil."

De platendraaier fascineerde de kleine Pascale mateloos. "Er stond iets op dat draaide en precies licht gaf. Dat was zoals een speelgoedje dat draaide."

Haar moeder draaide op die pickup heel de dag door muziek, van klassiek tot Franse chansons. En als Je t'aime moi non plus passeerde, dan werd het plots heel stil.

It's a family affair: Pascale Platel
© Carmen De Vos
Carmen De Vos

Carmen De Vos

"Ik kan niet naar Julio Iglesias luisteren zonder aan mijn moeder te denken."

De stereorecorder was heilig, vroeger thuis bij Carmen De Vos. "In mijn herinnering viel het licht toen altijd in een gouden gloed bovenop de platenspeler en stond mijn moeder zachtjes heupwiegend, een hand op de buik, te dansen. Zeldzame momenten van geluk."

"Julio was echt van haar."

It's a family affair: Carmen De Vos
‎‎
© VRT
Sophie De Schaepdrijver

Sophie De Schaepdrijver

"Mijn broers zijn muzikaal, ik heb geen enkel talent. Maar karamellen verzen schrijf ik graag."

Zingen en dansen op familiefeesten is vaste prik. "Dan nemen we een bestaand liedje en dan maken we daar een tekst op." En dan liefst dus een lied waar een karamellen vers op kan geschreven worden.

"Iedereen hoort mee te zingen. Een lichte vorm van discipline waar dan een hoop feest uit komt. En herinneringen."

It's a family affair: Sophie De Schaepdrijver
© Hatim Kaghat
Herman Van Goethem

Herman Van Goethem

“Familie, muziek en emotie liggen heel dicht bij elkaar.”

Herman Van Goethem kiest voor muziek die hij en zijn vrouw 37 jaar geleden kregen van vrienden. Muziek van Schubert, piano vierhandig. "We hebben die plaat grijs gedraaid, en die wordt altijd geassocieerd met de tweeling die we toen net verloren waren. Dat zijn de kindjes."

"De twee kindjes waren heel dicht bij elkaar, het is als die piano vierhandig. Het is een stuk dat begonnen is en ook weer eindigt. En nadien wordt het stil."

It's a family affair: Herman Van Goethem
© Paulien Verlackt
Tuur Florizoone

Tuur Florizoone

"De muziek van MiraMundo moet ik constant onder lichte dwang opzetten. En dan nog het liefst telkens hetzelfde liedje."

Muzikant Tuur Florizoone kiest zonder lang nadenken voor MiraMundo oftewel De Muzikanten zoals ze ten huize Florizoone genoemd worden. "De band MiraMunda waren de eerste muzikanten die hier kwamen logeren en repeteren."

"De soundtrack van een familie kies je niet, dat overkomt je. En zo groeit dat erin, onderhuids."

It's a family affair: Tuur Florizoone

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.