Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziek op een Toverberg

Muziek op een ToverbergBlijf verwonderd!

Je hoeft helemaal niet op vakantie te gaan naar Zwitserland of de Alpen. De bergen komen zelf naar je toe. Een zomer lang laveren Pat Donnez en Vincent Goris tussen melodieën die de tijd maar niet de zomer doen vergeten. 'De Toverberg' is een beeldend muziekprogramma in de geest van de gelijknamige en overrompelende roman van Thomas Mann.

Sfeerbeeld van Davos in Switzerland

Las u ooit de beschouwende roman ‘De Toverberg’ van de Duitse schrijver Thomas Mann uit 1924? De jonge Duitser Hans Castorp bezoekt zijn neef in een sanatorium in het Zwitserse Davos, met zicht op de Alpen. Het geplande bezoek van drie weken duurt uiteindelijk zeven jaar en eindigt bij de Eerste Wereldoorlog.

In het zomerprogramma met dezelfde titel inspireert samensteller Vincent Goris zich voor zijn muziekkeuze op het gevoel van tijdloosheid alom aanwezig in het boek.

Poëet Pat Donnez laveert al pratend tussen boek en berg. En de muziek? Die neemt u mee naar de 19e - en het begin van de vorige eeuw. Met bekende werken zoals ‘The Lark Ascending’ en ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’, een van de lievelingsstukken van hoofdpersonage Hans Castorp. Maar ook minder bekende pareltjes zoals ‘La Boutique Fantasque’, een ballet uit 1919 waarover Thomas Mann enthousiast vertelt in zijn dagboek. Muziek is van Ottorino Resphigi gebaseerd op pianostukjes van Gioachino Rossini. Vincent Goris gaat verder op zoek naar meesterwerken geïnspireerd door het warmste seizoen, door de natuur, in bijzonder door de bergen zoals ‘Harold en Italie’ van Hector Berlioz. En welke werken schreven componisten tijdens de rustigere zomermaanden? De 9e symfonie van Gustav Mahler is er alvast één, hij schreef het tijdens zijn zomerverblijf in Toblach (Zuid-Tirol Italië).

'De Toverberg', tijdens de zomer van 2019 op zaterdag van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app

Titelblad van de eerste druk van het boek 'Der Zauberberg' - Thomas Mann. (1924). Foto © H.-P.Haack

De Toverberg

Een beeldend muziekprogramma in de geest van de gelijknamige roman van Thomas Mann (1924).

De Toverberg, tijdens de zomer van 2019 op zaterdag van 18 tot 20 uur.

Presentatie: Pat Donnez

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via detoverberg@klara.be

Elke zondag van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.