Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziek voor de Ronde van Vlaanderen

Muziek voor de Ronde van VlaanderenKlassieke muziek

Peter Sagan heeft de 100ste Ronde van Vlaanderen gewonnen. Misschien wel dankzij uw muziektips voor bij het wielrennen. Die waren minstens even doeltreffend als energiedrankjes!
Peter Sagan

Peter Sagan

 

 

 

 

 

 

 

Valpartijen op de Marcia Trionfale uit Aida van Verdi, de ene renner die de andere een schouderklopje geeft bij Nessun Dorma van Puccini, de mooie helikopterbeelden van de Vlaamse velden op Zadok The Priest van Händel, supporters met bier en plezier op de Radetzkymars van Johann Strauss en een allesbepalend inhaalmanoeuvre richting de eindmeet met de Walkürenritt van Wagner. Wielrennen en klassieke muziek lijken wel voor elkaar gemaakt.

Dat vond u blijkbaar ook. Onze luisteraar Jasper raadt de Zomer van Antonio Vivaldi aan (vioolconcerto in g, op.8, RV 315). Opzwepende muziek die de wieleratleten best wel kunnen gebruiken. Tom moest denken aan de 25ste symfonie van W.A. Mozart. Die werd ooit gebruikt in een spotje van het Olympisch Comité. Sindsdien associeert hij deze Sturm und Drang met glorieuze sportprestaties. Ook Mia weet hoe 'sportieve muziek' moet klinken. Voor haar mag dat de Badinerie (BWV 1067) van J.S. Bach zijn. Het is niet alleen een oude ringtone uit het tijdperk van de niet-smartphones, maar ook een stevig en snel fragment uit een orkestsuite. Niet verwonderlijk dat deze muziek haar nut bewijst als sportmuziek: een orkestsuite bestaat namelijk uit een opeenvolging van korte stukjes om op te dansen. 

Ernest Chausson op de fiets
Ernest Chausson op de fiets

 

Perpetuum Mobile van Johann Strauss is dan weer de perfecte soundtrack voor de grappigste momenten. Ook muziek van Ernest Chausson past in het fietsenrek. Jammer genoeg met een ander verhaal... De componist stierf namelijk in 1899 door een fietsongeluk. 

 

Nog meer fietsmuziek? 


club@klara.be
SMS naar 6001 

Club Klara

Een programma met heel hoog inspraakgehalte.

Presentatie: Sander de Keere

Samenstelling: Sander de Keere

Contact: club@klara.be