Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziekleraar Aram Van Ballaert: "Deze crisis opent ook nieuwe wegen."

Muziekleraar Aram Van Ballaert: "Deze crisis opent ook nieuwe wegen."Blijf verwonderd!

Dit weekend is het Dag van de Academies. Dan zet het Deeltijds Kunstonderwijs de deuren wagenwijd open. Dit jaar zwiert helaas enkel de online deur open. Maar hoeveel valt er te vieren nu leerlingen moeten kiezen tussen hun buitenschoolse activiteiten? Gitarist Aram Van Ballaert geeft les aan drie academies en maakt de balans op.
© VRT - Klara

Archiefbeeld Iedereen Klassiek in Brugge

Vorige week werd bekendgemaakt dat ook het Deeltijds Kunstonderwijs meetelt als buitenschoolse activiteit waardoor kinderen geen les meer kunnen volgen als zij al een andere buitenschoolse hobby hebben. Voor Aram Van Ballaert zelf verandert er op dit moment weinig: "Ik geef individueel les en mijn leerlingen zijn boven de twaalf, dus de lessen gaan op dit moment op dezelfde manier door." Toch wordt het samen spelen en contact met andere leerlingen erg gemist: "Ik had een volwassen leerling die me vertelde dat ik de eerste persoon was die hij in levende lijve zag die week."

Naast lesgeven op de academie is online lesgeven ondertussen ook vaste kost geworden in het DKO. "Ik zie dat mensen die proactief en creatief waren daar nu nog verder in gaan. Zo maken leerlingen zelf opnames, kopen extra materiaal aan en leren nieuwe skills die ze ook later kunnen gebruiken." Dat heeft natuurlijk ook wel een keerzijde. "Leerlingen die we vroeger al moeilijk konden bereiken, zijn we nu helemaal kwijt."

Hoe ziet Aram Van Ballaert de rest van het lesjaar? "We roeien met de riemen die we hebben. We merken dat het toch wel belangrijk is om te werken naar een toonmoment, een output voor de leerlingen, dus wij zorgen bijvoorbeeld voor online concertjes."

Aram Van Ballaert over situatie in het DKO
Er valt heel veel van het gewone leven weg, dus je voelt hoe blij leerlingen zijn dat ze kunnen komen musiceren op de muziekacademie.
Aram Van Ballaert

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.