Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muziekproject van het jaar 2016

Muziekproject van het jaar 2016Klassieke muziek

Klara koos de Bach Academie Brugge als Muziekproject van het jaar 2016. Een zesdaags evenement in het Concertgebouw Brugge. Met topconcerten waar J.S. Bach en zijn muziek langs alle kanten wordt bekeken en benaderd. Met nog meer activiteiten die context en verdieping geven. Met als curator en centrale uitvoerder Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale. Voor een publiek met meer dan 30 procent buitenlanders.
Bach Academie Brugge © Rune Guneriussen

Bach Academie Brugge © Rune Guneriussen

De Bach Academie begon als een wisselend Bachfestival met Philippe Herreweghe als curator in Antwerpen, Brussel en Brugge. Na de editie in Brugge in 2008 besloten Philippe Herreweghe en het Concertgebouw om vanaf dat moment een jaarlijkse Bach Academie in Brugge te organiseren en alle troeven uit te spelen: het Concertgebouw met zijn diverse locaties en bijhorende akoestiek, de keuze voor thematische festivals en bijhorende context en verdieping in het artistiek beleid, de aantrekkelijkheid van de stad Brugge als bestemming voor cultuurtoeristen en zijn erfgoed. Sinds januari 2011 is er dan ook een jaarlijkse Bach Academie Brugge. Het programma komt tot stand in nauwe samenwerking tussen Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent, en het artistieke team van Concertgebouw Brugge. Het festivalprogramma werd jaar na jaar uitgebreid tot een week vol activiteiten waarbij Bach wordt gepresenteerd door topmusici én jong talent, en waarbij het repertoire in contact wordt gebracht met hedendaagse muziek, dans, educatieve projecten, enzovoort.

Voor Philippe Herreweghe is de Bach Academie jaarlijks een verademing. In zijn overvolle tourschema is een week geconcentreerd werken en concerteren in Brugge een welgekomen oase. Zijn persoonlijke band met de architecten van het Concertgebouw en zijn liefde voor de akoestiek zorgen voor een sterke connectie met dit huis en de festivalcontext maakt dat hij en zijn musici tijdens die week heel wat collega’s aan het werk kunnen zien. Het Concertgebouw lijkt in die week haast een ontmoetingsplek van de oude muziekwereld.

De zevende Bach Academie Brugge 2017 bestond uit 17 voorstellingen en 9 contextactiviteiten (3 inleidingen, 1 lecture-performance, 1 lunchdebat, 1 luistercursus, 1 tentoonstelling en 2 open repetities) en was gewijd aan 500 jaar reformatie en de connectie Bach en Luther. Met 6700 bezoeken scoorde de laatste Bach Academie Brugge 12% beter dan de vorige. Het publiek komt van ver naar Brugge voor Bach: slechts de helft komt uit West-Vlaanderen, en de afgelopen jaren waren er gemiddeld 30% buitenlandse bezoekers. De Bach Academie Brugge lokte ook heel wat aandacht van buitenlandse collega’s. In Budapest en Wroclaw werd er al een Bach Academie met Philippe Herreweghe georganiseerd, en na de komst van de directeur van de Thüringer Bachwochen, het Bachfestival in zijn heimat, zijn er plannen gesmeed om dit ook in Duitsland te organiseren.

Door jaarlijkse een ander subthema te kiezen en heel wat kunstenaars opdrachten te geven, blijft het festival elk jaar weer fris voor de dag komen. In de editie 2016 draaide het om de uitwisseling tussen twee generaties muzikanten: de generatie van de toen jonge Bach en die van zijn grote voorbeeld Dietrich Buxtehude. Bijzonderheden waren toen onder meer: een opdracht aan jazzpianist Fabian Fiorini voor een Bachproject, een cantate die ontrafeld werd door Ignace Bossuyt en bachplus, en twee concerten met Bachs cellosuites in Brouwerij De Halve Maan, met bierdegustatie. Trekt andere publieken.

In 2017 draaide het om de Reformatie van ondermeer Luther en haar ongeëvenaarde muzikale rijkdom. De editie 2018 is gewijd aan bewerkingen van en door Bach, met onder meer een compositieopdracht aan jazztalent Bram Delooze en een abdijperformance met elektronica door Benjamin Glorieux. Peper en zout voor de prachtige muziek van Bach, die met Herreweghe en co op wereldniveau wordt gepresenteerd.

De partners Concertgebouw Brugge en Collegium Vocale Gent engageerden zich alvast om minstens tot en met 2021 dit festival te organiseren.

www.concertgebouw.be

Klara in deSingel (17 - 20 uur)

Op zaterdag 27 januari 2018 palmt Klara voor het zevende jaar op rij deSingel in. Live muziek weerklinkt dan een dag lang in alle zalen, studio’s en gangen. Met - zoals gebruikelijk voor Klara - klassieke muziek in al haar verschijningsvormen. Van barok tot hedendaags, van jazz tot wereldmuziek, van muziektheater tot debat.