Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muzikale baanbreeksters in Espresso

Muzikale baanbreeksters in EspressoKunst & Cultuur

Hoeveel vrouwelijke dirigenten kan u opsommen? En hoeveel vrouwelijke componisten? Of vrouwelijke topmuzikanten van vóór 1950 die geen zangeres zijn? In Espresso ontdekte u in de week van 20 augustus enkele muzikale baanbreeksters die in de vergetelheid raakten. Herbeluister alle afleveringen en we hebben nog een extra tip over het boeiende levensverhaal van Frieda Bellinfante, één van de 5 baanbreeksters .
© VRT rr

Florence Price

Frieda Belinfante, Florence Price, Camilla Urso, Maria Rosa Coccia en Edna Phillips. 5 koppige vrouwen, 5 bijzondere verhalen.

In 1998 kwam de documentaire '...maar ik was een meisje' van regisseuse Toni Boumans uit. Hierin wordt het levensverhaal van Frieda Belinfante verteld door haarzelf, haar zus Renée, vriendinnen en leerlingen. U kan hieronder een kort fragment bekijken.

Luistertip: Geen noot is onschuldig - Nederlandse radioreeks over het leven van Frieda Bellinfante

Onze Nederlandse collega's hebben deze zomer uitgebreid aandacht besteed aan Frieda Bellinfante. 'Parel Radio' deed dat namelijk in het mooie radioverhaal 'Geen noot is onschuldig'. Vier afleveringen over het leven van Frieda Bellinfante: celliste, verzetsstrijder, een van de eerste vrouwelijke dirigenten. De afleveringen werden geschreven en geregisseerd door Peter te Nuyl voor de omroep AVROTROS. De reeks is nog beschikbaar als podcast en zeker een aanrader als u meer wilt weten over deze 'muzikale baanbreekster'. In de reeks kan u trouwens ook luisteren naar een interview uit 1955 met de 'echte' Frieda Bellinfante over haar Amerikaanse orkest.

U kan de podcast van deze Nederlandse reeks downloaden via iTunes, via RSS of via download via deze link

De reeks 'Muzikale baanbreeksters', was in de week van 20 augustus 2018 elke dag te beluisteren in Espresso, maar kan via de audiospelers hieronder helemaal herbeluisterd worden

Espresso is er tijdens de zomervakantie telkens van 07 tot 09 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. Vanaf 3 september kan u Espresso in de week beluisteren van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur.

Het verhaal van Florence Price
Het verhaal van Frieda Belinfante
Het verhaal van Camilla Urso
Het verhaal van Maria Rosa Coccia
Het verhaal van Edna Phillips

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.