Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Myslivecek: La Passione

Myslivecek: La PassioneBlijf verwonderd!

Uitvoerders: Sophie Kartäuser, Maddalena; Jörg Waschinski, Pietro; Giovanni, Yvonne Berg; Andreas Karasiak, Giuseppe d'Arimatea; Chorus Musicus Köln; Das Neue Orchester o.l.v. Christoph Spering Label: Capriccio 71 025/26
Myslivecek: La Passione

Myslivecek: La Passione

Programma: Josef Myslivecek, La Passione di nostro Signore Gesu Cristo. Componimento sacro op tekst van Pietro Metastasio.

Deze cd vormt het tweede volume in een reeks opnames van passies op een van de meest populaire libretti uit de 18e eeuw: La Passione di nostro Signore Gesu Christo van Pietro Metastasio. Te beginnen met Antonio Caldara in 1730 schreven bijna alle grote componisten uit de 18e eeuw een oratorium op de deze tekst. Vorig jaar richtten Christoph Spering en Das Neue Orchester hun aandacht op het gelijknamige werk van Antonio Salieri, nu is het de beurt aan de zetting die Myslivecek wellicht in 1773 voltooide. Qua aanvulling van het repertoire heeft deze cd zeker zijn waarde: dit werk verscheen nooit eerder op cd, maar helaas overtuigt het slechts in beperkte mate. Myslivecek hanteert hier een vroeg-klassieke, empfindsame stijl, met weinig ruimte voor dramatiek of de expressie van echt diepgaande emoties. Dit oratorium lijkt in veel opzichten op de opera seria waarin Myslivecek zo uitblonk: een strakke afwisseling tussen recitatieven en vaak onverwacht virtuose aria's. Niet alle aria's zijn echter even boeiend, sommige zijn zelfs jammerlijk saai, zeker indien ze niet met volle overtuiging gezongen worden. Christoph Spering doet zijn best om de aandacht toch vast te houden, maar krijgt niet van alle zangers evenveel medewerking. De jonge Belgische sopraan Sophie Kartäuser overtuigt als Maddalena en de mannelijke sopraan (!) Jörg Waschinski zingt met een zelden gehoorde kracht. Maar zowel alt Yvonne Berg als tenor Andreas Karasiak lijken weinig betrokken bij de zaak, en van het koor word je ook niet meteen enthousiast. Een matige cd dus, zeker qua uitvoering, maar toch ook wel qua muziek. Deze opname bezit wel een hoge documentaire waarde: er zijn nog steeds veel te weinig opnames beschikbaar van katholieke passie-oratoria uit de 18e eeuw. Daarom toch drie sterren, al verdient de uitvoering op zich er eigenlijk maar twee.

Diederik Verstraete

Klara's oordeel