Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Na 29 jaar is hij er eindelijk: The Man Who Killed Don Quixote van Terry Gilliam!

Na 29 jaar is hij er eindelijk: The Man Who Killed Don Quixote van Terry Gilliam!Blijf verwonderd!

Jeroen Struys keek zo reikhalzend uit naar ‘The man who killed Don Quixote’, dat hij er een stijve nek van kreeg. De film van Terry Gilliam, een van de Monty Pythonstichters en 77 ondertussen, had af te rekenen met heel wat tegenslagen. Vorig jaar, als bij wonder, leek het dan toch te lukken: er werd gefilmd. Met een heel nieuwe cast.
Filmbeeld The Man Who Killed Don Quixote van Terry GilliamVRT rr

Filmbeeld The Man Who Killed Don Quixote van Terry Gilliam

De film zal altijd herinnerd worden als een van de zwaarste en langst producties ooit, het is hét typevoorbeeld geworden van een helse productie.
In 1998 stond Terry Gillam al eens op een set te draaien voor deze film, met toen Johnny Depp en Vanessa Paradis en met Jean Rochefort als Quixote. Maar alles wat kon misgaan, ging toen mis. Ze kregen Jean Rochefort niet op een paard wegens prostaatproblemen en de hele set werd weggevaagd door een overstroming. Gilliam moest de handdoek in de ring gooien, maar het leverde wel een geweldige documentaire op: Lost in La Mancha.
Terry Gilliam beet zich vast en bleef proberen om opnieuw budget te vinden voor nieuwe opnames. Maar de problemen bleven komen. De ene na de andere casting volgden elkaar op, met de rol van Don Quixote achtereenvolgens voorzien voor Robert Duvall, Michael Palin en John Hurt (ondertussen al gestorven). En dan, vorig jaar, als bij wonder, leek het dan toch te lukken: er werd gefilmd. Met een heel nieuwe cast.
Terry Gilliam heeft het werk van Cervantes helemaal naar zijn hand gezet. Maar het gevecht tegen de windmolens is wel een mooie metafoor voor wat Terry Gilliam in zijn carrière heeft gedaan: geloven in luchtkastelen, vechten tegen de cynici, geloven in zijn eigen gekke, ja waanzinnige fantasie.

De film loopt vanaf 25 juli in de zalen.

Beluister het gesprek dat Katelijne Boon had met filmrecensent Jeroen Struys:

Jeroen Struys over Don Quixote

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.