Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar de Balkan met Faruk Sehic en Olja Savicevic

Naar de Balkan met Faruk Sehic en Olja SavicevicKunst & Cultuur

Vertaler Roel Schuyt stelt twee auteurs voor die geboren werden in het communistische Joegoslavië en volwassen werden tijdens de burgeroorlog. De recente geschiedenis staat ook centraal in hun werk.
Olja Savicevic, Foto: Croatian Writers Society

Olja Savicevic, Foto: Croatian Writers Society

In 2017 is het 25 jaar geleden dat de burgeroorlog in ex-Joegoslavië begon. Het conflict laat nog veel sporen na in het werk van schrijvers en kunstenaars uit de regio.

Olja Savicevic (° 1974) groeide op in de Kroatische kuststad Split. Op haar 12de publiceerde ze haar eerste kortverhaal. Op haar 14de verscheen haar eerste dichtbundel. Ondertussen zijn we 6 dichtbundels, 1 bundel kortverhalen en 1 roman verder. Daarnaast schrijft ze ook theater en songteksten.

In 2016 verscheen haar roman 'Vaarwel Cowboy' in Nederlandse vertaling bij Bananafish

Olja Savicevic, Vaarwel, Cowboy, uitgeverij Bananafish
Olja Savicevic, Vaarwel, Cowboy, uitgeverij Bananafish

Daarin keert hoofdpersonage Dada na haar studies in de Kroatische hoofdstad Zagreb terug naar haar geboortestad Split. Ze voelt zich compleet vervreemd van de plek waar ze opgroeide. Dat heeft ook te maken met haar woelige geschiedenis. Haar vader is overleden. Haar broer pleegde zelfmoord. Met haar moeder en zus verloopt het contact moeizaam.

Olja Savicevic wilde naar eigen zeggen tonen hoe het de achterblijvers vergaat: vrouwen die getraumatiseerd zijn door de pijnlijke gebeurtenissen in hun leven maar zorgvuldig de façade ophouden voor de buitenwereld.

Het boek wordt wel eens omschreven als een post-communistische western. Kroatië is al decennia een geliefde - want goedkope - uitvalbasis voor filmproducenten. Van spaghettiwesterns tot Game of Thrones ... telkens bevond de filmset zich in Kroatië. In het communistische Joegoslavië werd reikhalzend uitgekeken naar films waarin de Westerse levensstijl verheerlijkt werd. In de loop van het boek komt Dada op het spoor van de verloederde westernacteur Ned Montgomery, die geadoreerd werd door haar overleden broer.

Faruk Sehic (° 1970) studeerde diergeneeskunde in Zagreb toen de burgeroorlog uitbrak. Hij meldde zich aan als vrijwilliger bij het leger van Bosnië-Herzegovina. Na de oorlog koos hij voor een leven als schrijver. Na een dichtbundel en een reeks kortverhalen verscheen in 2011 zijn eerste roman, 'Zachtjes stroomt de Una'. Het boek sleepte in 2013 de EU Literature Prize in de wacht. In mei 2017 verscheen het boek in Nederlandse vertaling bij De Geus.

Faruk Sehic, Zachtjes stroomt de Una, De Geus
Faruk Sehic, Zachtjes stroomt de Una, De Geus

In het boek is een alter ego van de auteur aan het woord, Mustafa. Enkele jaren na de oorlog bezoekt hij een cultuurhuis en wordt er prompt uitgekozen als proefkonijn van een Indiase fakir die een hypnose-act voorbereidt. Onder hypnose komen bij Mustafa herinneringen naar boven die hij sinds de burgeroorlog verdrongen heeft. Als kind groeide hij op in het huis van zijn Bosnische grootmoeder aan de oevers van de Una. De rivier is een bindmiddel in het kleine stadje waar katholieken, orthodoxen en moslims al eeuwen samenleven. De verschillende hoofdstukken zijn een poëtische ode aan de vissen, de bomen en de geheimzinnige objecten die Mustafa in zijn kindertijd omringden.

Gaandeweg komen er ook harde taferelen uit de oorlog naar boven. Sehic laat ook zien hoe moeilijk het is om terug een normaal leven op te bouwen na jaren op het slagveld.

Gesprek met vertaler Roel Schuyt over Faruk Sehic en Olja Savicevic - deel 1
Gesprek met vertaler Roel Schuyt over Faruk Sehic en Olja Savicevic - deel 2

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.