Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar Denemarken met Dorthe Nors

Naar Denemarken met Dorthe NorsKunst & Cultuur

Het werk van Dorthe Nors wordt wel eens vergeleken met Deens design: minimalistisch, 'less is more' en een vleugje humor.
Dorthe Nors, Foto: Kirsten Klein

Dorthe Nors, Foto: Kirsten Klein

Dorthe Nors (° 1970) begon haar carrière als vertaalster van Zweedse crimi's. Met haar eigen boeken was het even wachten op de grote doorbraak. Pas toen haar kortverhalen gepubliceerd werden in toonaangevende buitenlandse magazines als The New Yorker, werd ze ook in eigen land ontdekt. Ondertussen is ze een prominente stem in de internationale literatuurwereld. Ze schrijft essays voor The Guardian en BBC en werd dit jaar genomineerd voor de Man Booker International Prize.

Haar verhalenbundel 'Karateslag' verscheen bij uitgeverij Podium. In vijftien haast plotloze verhalen laat ze zien hoe mensen vandaag in het leven staan. Ze kijkt in het hoofd van haar personages, beschrijft de gedachten die in hen omgaan en de emoties die ze liever voor anderen verborgen houden.

Dorthe Nors, Karateslag, uitgeverij Podium
Dorthe Nors, Karateslag, uitgeverij Podium

Wie het boek omdraait, komt uit bij de novelle 'Minna zoekt oefenruimte'. Het draait om een vrouw die nood heeft aan rust, maar zich gestoord voelt door wat de wereld van haar verlangt. Het leest als een aaneenschakeling van statusupdates op een facebookpagina.

Verwacht bij Dorthe Nors geen lyrische beschrijvingen. Ze schrijft zuinig: veel wordt gesuggereerd maar weinig wordt uitgesproken. Ze brengt de donkere kanten van het leven aan het licht, maar schrijft er ook met veel ironie over.

In 2017 werd haar roman 'Spiegel, spiegel, schouder' genomineerd voor de Man Booker International Prize. Hoofdpersonage is een vrouw van 40 die zich een paria voelt omdat ze geen man, kinderen of interessante job heeft. Ze besluit haar leven een nieuwe wending te geven door te leren autorijden. De Nederlandse vertaling verschijnt in januari 2018 bij Podium, in een vertaling van Edith Koenders.

Herbeluister hier het gesprek met vertaalster Edith Koenders:

Edith Koenders over Dorthe Nors

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.