Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar Frankrijk met Edouard Louis

Naar Frankrijk met Edouard LouisKunst & Cultuur

Edouard Louis is nog maar 25 maar zorgt nu al voor ophef in de Franse literaire wereld.
Edouard Louis, Foto: John Foley/De Bezige Bij

Edouard Louis, Foto: John Foley/De Bezige Bij

Edouard Louis (° 1992) debuteerde op z'n 21ste met 'Weg met Eddy Bellegueule'. Het boek is een radicale afrekening met zijn jeugdjaren in de Noord-Franse regio Picardië. Hij groeit op in schrijnende armoede. Zijn grootouders, ouders, broers en zussen gingen allen op hun 14de van school om in de fabriek te werken. Toen de fabrieken sloten kwam er niets in de plaats.

Eddy Bellegueule is in veel opzichten een buitenbeentje. Hij is openlijk homoseksueel, wat hem op zware lichamelijke en psychische pesterijen komt te staan. De familie schaamt zich voor hem. Bovendien behaalt hij een beurs voor de prestigieuze Ecole Normale Supérieure in Parijs. Hij is de eerste in zijn familie die een universitair diploma behaalt. De kloof wordt steeds groter, tot hij met een officiële naamsverandering definitief afstand neemt van zijn afkomst.

Edouard Louis, Weg met Eddy Bellegueule, De Bezige Bij
Edouard Louis, Weg met Eddy Bellegueule, De Bezige Bij

Edouard Louis schrijft het allemaal neer in de vorm van een roman, maar de inhoud is volgens hem volstrekte realiteit. Sinds het verschijnen van het debuut mengt Louis - die ook een doctoraat in de sociologie behaalde - zich regelmatig in het publieke debat. Hij is diep teleurgesteld dat Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen won, omdat die volgens hem weinig zal doen voor de armen. In verschillende stukken probeerde hij het succes van Marine Le Pen te verklaren. Louis vindt dat schrijvers een maatschappelijke rol te spelen hebben, anders wordt literatuur overbodig. In een opgemerkt stuk in de Engelse krant The Guardian klaagde hij aan dat de literaire wereld alleen de culturele elite bedient.

Edouard Louis, Geschiedenis van geweld, De Bezige Bij
Edouard Louis, Geschiedenis van geweld, De Bezige Bij

Ook in zijn tweede roman, 'Geschiedenis van geweld', grijpt Louis terug op een voorval uit eigen leven. Als twintigjarige wordt hij in Parijs aangesproken door een knappe jongeman met Algerijnse wortels. Een one-night-stand mondt uit in diefstal en verkrachting. Op aandringen van zijn vrienden doet hij aangifte bij de politie. Naarmate het onderzoek loopt, voelt Louis zowel angst als sympathie voor de dader. Die is volgens hem zelf het slachtoffer van een maatschappij waarin de elite geweld pleegt op de armen en de ongeletterden. Hij trekt ook een parallel met zijn eigen jeugd, waarin hij als blanke arbeiderszoon regelmatig diefstallen pleegde omdat het systeem hem daar nu eenmaal toe bracht. Een standpunt dat hem ook al op veel kritiek kwam te staan.

De boeken van Edouard Louis verschijnen in Nederlandse vertaling bij De Bezige Bij.

Dirk Leyman over Edouard Louis

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.