Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar Noorwegen met Johan Harstad

Naar Noorwegen met Johan HarstadKunst & Cultuur

Want Karl Ove Knausgard is niet de enige interessante schrijver in Noorwegen ...
Johan Harstad, 2008, (c) John Erik Riley / The Lacktr Prpgnda Community

Johan Harstad, 2008, (c) John Erik Riley / The Lacktr Prpgnda Community

Johan Harstad (° 1979) schrijft romans, kortverhalen en theaterstukken. Als grote muziekfanaat publiceerde hij ook een biografie over de Noorse rockband Motorpsycho.

De boeken van Harstad gaan over de wereld zoals die vandaag aanvoelt. Hoe bouw je als doodgewone mens je leven uit nu het tijdperk van de grote verhalen ten einde gekomen is? Hoe zien je dagen eruit, waarin geloof je, waar ga je naartoe? Die existentiële twijfel beschrijft hij in een superieure stijl.

Voor de roman 'Hässelby' liet hij zich inspireren door het in Scandinavië bekende kinderboekenpersonage Alfie Atkins. Harstad beeldt zich in hoe het hem vergaat als volwassene. De 42-jarige Albert Aberg zegde zijn avontuurlijke leven op om voor zijn ouder wordende vader te zorgen. Hij vervalt in een monotone routine, tot zijn vader overleidt en er een nieuwe start lonkt. Het boek is een onderzoek naar de erfenis van de naoorlogse welvaartsstaat in Scandinavië.

Johan Harstad - Max, Mischa & het Tet-offensief
Johan Harstad - Max, Mischa & het Tet-offensief

De verhalenbundel 'Ambulance' bundelt elf vertellingen over een aantal stadsbewoners die elk op hun manier eenzaam zijn. De roman 'Buzz Aldrin, waar ben je gebleven' gaat over de eeuwige tweede. Hoofdpersonage Mattias is geboren in de nacht van de eerste maanlanding, op het moment dat Buzz Aldrin na Neil Armstrong een voet op de maan zette. Mattias droomt van een soortgelijk leven: in de schaduw van de anderen.

Maar het magnum opus van Harstad is 'Max, Mischa en het Tet-offensief'. Het boek is tegelijk een roman, een bundel theaterstukken en een beeldend kunstwerk. De 35-jarige theaterregisseur Max Hansen blikt terug op zijn leven. Samen met zijn communistische oudes emigreerde hij ten tijde van de Vietnam-oorlog van Noorwegen naar de VS. Daar ontmoet hij de beeldende kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen. Hij wordt meegezogen in de artistieke wereld in New York. Via zijn personages analyseert Harstad de grote wereldgebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar, en de impact die ze vandaag nog hebben. Hij ging voor dit boek tot het uiterste: hij bedacht ook alle toneelstukken van Max Hansen en ontwierp alle kunstwerken van zijn personage Mischa.

De boeken van Johan Harstad verschijnen in het Nederlands bij uitgeverij Podium.

Recensent Alexander Van Caeneghem over Johan Harstad

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.