Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar Roemenië met Varujan Vosganian

Naar Roemenië met Varujan VosganianKunst & Cultuur

De Roemeense politicus Varujan Vosganian scoorde een internationaal succes met 'Het boek der fluisteringen', een Armeense familiekroniek.
Varujan Vosganian, Foto: vosganian.ro

Varujan Vosganian, Foto: vosganian.ro

Varujan Vosganian (° 1958) is politicus, econoom en schrijver. Bij de eerste vrije verkiezingen in Roemenië in 1990 werd hij verkozen in het parlement. Hij leidde in de jaren '90 een kleine liberale partij die later opging in de Nationale Liberale Partij. Tussen 2006 en 2013 was hij minister van Financiën en Handel. Vosganian is ook een boegbeeld van de kleine Armeense gemeenschap in Roemenië.

In 2009 publiceerde hij 'Het boek der fluisteringen'. De roman groeide uit tot een internationaal succes. Uitgeverij Pegasus publiceerde in 2016 de Nederlandse vertaling door Jan Willem Bos.

Varujan Vosganian tekent de verhalen op die hij als kind hoorde van zijn grootvaders. Beiden overleefden de Armeense genocide van 1915 en kwamen na omzwervingen door het Ottomaanse Rijk in Roemenië terecht.

Varujan Vosganian, Het boek der fluisteringen, uitgeverij Pegasus
Varujan Vosganian, Het boek der fluisteringen, uitgeverij Pegasus

Hun verhalen verweeft hij met de herinneringen van anderen die net als Vosganian opgroeiden in de Armeense wijk van het Roemeense stadje Focsani. Het resultaat is een rijk portret van de Armeense gemeenschap in de 20ste eeuw

Na de genocide was de ellende voor de meeste Armenen niet achter de rug. De Tweede Wereldoorlog en de communistische dictatuur brachten nieuwe beproevingen. Vosganian besluit het boek met de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in 2007.

Vosganian ontpopt zich in het boek als een rasechte verhalenverteller. Net zoals zijn grootvader jaren eerder uitgebreid de tijd nam om koffie te zetten en daarbij een verhaal op te bouwen tot in de kleinste details. Na het succes van deze roman schreef hij nog een verhalenbundel en een tweede roman. Die werden vooralsnog niet naar het Nederlands vertaald. 

Beluister hieronder het gesprek met vertaler Jan Willem Bos over het boek: 

Jan Willem Bos over Varujan Vosganian

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.