Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Naar Slovenië met Jasmin B. Frelih

Naar Slovenië met Jasmin B. FrelihKunst & Cultuur

In dat kleine landje tussen Oostenrijk en de Balkan zijn heel wat interessante auteurs te vinden, zoals de jonge debutant Jasmin B. Frelih.
Jasmin B. Frelih, Foto: Maj Pavcek/Singel Uitgeverijen

Jasmin B. Frelih, Foto: Maj Pavcek/Singel Uitgeverijen

Jasmin B. Frelih (° 1986) won in 2016 de EU Prize for Literature, een initiatief van de Europese Unie om auteurs uit de verschillende lidstaten te promoten. Een jaar later volgde de Nederlandse vertaling van zijn debuutroman 'In/Tweeën' bij uitgeverij De Geus.

Het boek schetst een onheilspellend toekomstscenario anno 2036. De wereld ziet er staatkundig een beetje anders uit als gevolg van een 'Grote Breuk' in 2011. Daarin werd komaf gemaakt met 'De Grote Kakofonie' - het eindeloze gekwetter op internet en sociale media - en dat is uitgemond in een mondiaal conflict.

Tegen die achtergrond schetst Frelih het verhaal van drie personages die een gezamenlijk verleden hebben. Theaterregisseur Evan werkt in Edo (ofwel Tokio) aan een nieuw project. Hij vlucht in een leven vol luxe en drugs om een pijnlijke relatiebreuk te vergeten.

Politicus Kras Volk viert zijn vijftigste verjaardag in mineur. Het feest loopt uit op een massale familieruzie waarin oude vetes op tafel komen.

Dichteres Zoia is eregast op een alternatief literair festival in Brooklyn, New York. Er komen intellectuelen en jongeren bijeen om te filosoferen over de bedroevende situatie in de wereld.

Frelih beschrijft het met veel humor en strooit met referenties aan de cultuurgeschiedenis van de 20ste eeuw.

Bekijk hieronder de boekvoorstelling van 'In/Tweeën' in Passa Porta, waar Jasmin B. Frelih geïnterviewd werd door schrijver Joost Vandecasteele, en herbeluister het gesprek met vertaler Roel Schuyt in Belmondo.

Vertaler Roel Schuyt over Jasmin B. Frelih

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.