Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Napoleon creëert Napoleon

Napoleon creëert NapoleonKunst & Cultuur

Dit jaar vieren we dat Napoleon precies 2 eeuwen geleden overleed. Maar hoe herdenk je een man van wie de naam zowat groter was dan zijn lengte? Met de splinternieuwe tentoonstelling “Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, het ontstaan van een legende" in het Memoriaal van Waterloo 1815 bijvoorbeeld! Koen Broucke nam een kijkje.

Delaroche - Napoleon steekt de Alpen over

De voorbereidingen voor een onvergetelijk Napoleonjaar zijn volop aan de gang in Frankrijk, in talrijke musea en sites waar Napoleon is geweest, maar ook in België danzij het slagveld bij Waterloo. Naar aanleiding van de 200e verjaardag van het overlijden van Napoleon organiseert het Memoriaal van Waterloo 1815 de nieuwe tentoonstelling “Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, het ontstaan van een legende".

Kunstenaar-historicus Koen Broucke gaat al van kinds af aan naar het memoriaal en is zo diep onder de indruk van het landschap, dat volgens hem veel weg heeft van een Engelse landschapstuin, dat hij er zelfs zijn doctoraatsonderzoek over heeft geschreven. Ondertussen heeft hij het memoriaal al zo'n 20 keer bezocht.

De nieuwe tentoonstelling richt zich op hoe Napoleon zijn eigen mythe creëerde nadat de Engelsen hem naar Sint-Helana verbanden. Tijdens zijn ballingschap dicteerde de verslagen keizer zijn Le Mémorial de Sainte-Hélène, waarin hij zijn mislukkingen aan anderen toe schrijft en zichzelf presenteert als de martelaar van de Franse Revolutie. Daarbij gaat hij vergelijkingen met Jezus niet uit de weg.

Tijdens de expo wordt in vier hoofdstukken uitgelegd hoe de legende van Napoleon tot stand komt. Aan de hand van objecten, zoals kledingstukken van de Fransman, Engelse karikaturen en handschriften, laat het memoriaal zien dat Napoleons promotiecampagne, zelfs na zijn dood, de pogingen tot karaktermoord van de Engelsen succesvol tegengaat.

Het zijn die objecten die voor Koen echt een historische sensatie zijn omdat zij het verleden kunnen wakker roepen en laten spreken. Vooral het flesje met aarde uit de groentetuin van de Fransman blijft hem bij. Want een van de zaken die Napoleon deed om de verveling tijdens zijn laatste ballingschap tegen te gaan was tuinieren. Door zo'n persoonlijk object leer je, volgens Koen, Napoleon pas echt kennen.

De tentoonstelling "Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, het ontstaan van een legende” loopt nog tot 17 oktober in het Memoriaal van Waterloo. Meer informatie vindt u hier.

14-5-21 Koen Broucke

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.