Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nazi-roofkunst in Koninklijke Bibliotheek

Nazi-roofkunst in Koninklijke BibliotheekKunst & Cultuur

De Standaard onthult vandaag dat één van de werken in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek oorspronkelijk in bezit was van een Joodse verzamelaar, wiens collectie in 1942 gedwongen werd geveild. Het gaat om de aquarel 'La buveuse d'absinthe' van Félicien Rops uit 1876. Vanmorgen in Espresso reageerde Joris Van Grieken, conservator van het Prentenkabinet, op deze ontdekking.
'La buveuse d'absinthe' van Félicien Rops

'La buveuse d'absinthe' van Félicien Rops

In de jaren '60 kocht de Koninklijke Bibliotheek het werk van een Franse kunsthandelaar. Die had het op zijn beurt tijdens de Tweede Wereldoorlog gekocht op een veiling.

De veiling in kwestie werd indertijd gepresenteerd als de verkoop "van een kunstliefhebber in Parijs". Die kunstliefhebber was Armand Dorville, een Joodse man die in 1941 overleed. Zijn kunstwerken werden door de Duitsers aangeslagen en verkocht. De opbrengst ervan ging dus niet naar de rechtmatige erfgenamen.

"In goed vertrouwen gekocht"
De bibliotheek had geen flauw idee dat het om een gestolen kunstwerk ging, tot de directie gisteren telefoon kreeg van de journalist van De Standaard die het onderzoek gevoerd heeft. "Dat was natuurlijk even schrikken", vertelt Sara Lammens van de Koninklijke Bibliotheek.

"Wij hebben meer dan acht miljoen stukken in onze collectie, die op verschillende plaatsen gekocht zijn", aldus Lammens. "Het is helaas niet de eerste keer dat blijkt dat een kunstwerk ooit ergens werd gestolen. En waarschijnlijk zal het ook niet de laatste keer zijn."

Wat nu?
De vraag is nu natuurlijk wat er met het werk moet gebeuren. "Wij gaan nu een grondig onderzoek voeren", zegt Lammens. "Heeft de oorspronkelijke eigenaar nog erfgenamen? En ook: zijn die erfgenamen ooit vergoed voor hun gestolen kunstcollectie? Er zijn in het verleden soms schadevergoedingen uitbetaald, we weten niet of de familie in kwestie ooit zo'n schadevergoeding heeft gehad."

Als er nog erfgenamen zijn van de oorpsronkelijke eigenaar die nog niet vergoed zijn geweest voor de roof, dan moet de bibliotheek in principe het werk aan hen teruggeven of hen compenseren. "Dat is internationaal zo afgesproken in het zogeheten Verdrag van Washington", aldus Lammens.

Bron: VRT NWS.

Conservator Joris Van Grieken over de ontdekking van roofkunst in het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.