Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nederlandse regering koopt topwerk "De Vaandeldrager" van Rembrandt

Nederlandse regering koopt topwerk "De Vaandeldrager" van RembrandtKunst & Cultuur

De Nederlandse Staat trekt 150 miljoen euro uit voor de aankoop van het schilderij "De Vaandeldrager" van Rembrandt. De huidige eigenaar, de Franse bankiersfamilie Rothschild, gaat akkoord met de verkoop. Daarmee komt het topstuk naar Nederland. Enkel de Tweede Kamer moet het licht nog op groen zetten, maar dat lijkt een formaliteit. Het schilderij uit 1636 wordt als een meesterwerk beschouwd en is verbonden met de geschiedenis van Nederland.

De Vaandeldrager

Nederland tast diep in de beurs en trekt 150 miljoen uit om "De Vaandeldrager" – een vroeg meesterwerk van Rembrandt – vanuit Frankrijk definitief naar Nederland terug te halen. De Vaandeldrager – eigenlijk een zelfportret van Rembrandt - maakt deel uit van de particuliere collectie van de Franse bankiersfamilie Rothschild. Die gaat akkoord met de verkoop, laat de Nederlandse minister van Cultuur Van Engelshoven weten. 

De Franse regering kondigde eerder aan dat ze afziet van een aankoop, en bereid is een exportlicentie af te geven. Het Rijksmuseum in Amsterdam liet daarop weten alles op alles te willen zetten om het schilderij te verkrijgen, maar niet over voldoende geld te beschikken.

Pas als het schilderij hier is gaan we juichen, maar het ziet er goed naar uit
Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum Amsterdam

Nu blijkt dat het Nederlandse kabinet al een tijdje bezig was met de voorbereidingen. Afgelopen weekend zijn de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in vertrouwen geïnformeerd over het voornemen om er 150 miljoen euro voor uit te trekken. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Cultuur zou het voorstel in de Tweede Kamer op brede steun kunnen rekenen.

Ook de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam Taco Dibbits had er al goede hoop op. Hij noemt het fantastisch dat de staat zich ervoor wil inzetten. "Maar we moeten eerst zien, dan geloven", zegt hij op de Nederlandse zender Radio 1. "Pas als het schilderij hier is gaan we juichen, maar het ziet er goed naar uit."

Geschiedenis van Nederland

Volgens het Nederlandse ministerie van Cultuur behoort "De Vaandeldrager" tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is het werk onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland.

Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. Het werk wordt ook gezien als de artistieke doorbraak van Rembrandt richting zijn meesterwerk "De Nachtwacht" dat Rembrandt zes jaar later schilderde.

Lees meer op VRT.nws