Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nederlandse schrijver Arnon Grunberg gelauwerd met de P.C. Hooft-prijs

Nederlandse schrijver Arnon Grunberg gelauwerd met de P.C. Hooft-prijsKunst & Cultuur

Nederlandse schrijver Arnon Grunberg gelauwerd met de P.C. Hooft-prijs De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg is in eigen land onderscheiden met de P.C. Hooft-prijs. De oeuvreprijs is de belangrijkste staatsprijs voor literatuur in Nederland en wordt afwisselend uitgereikt voor proza, essay en poëzie. De prijs is 60.000 euro waard. "Deze oeuvreprijs is qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen", reageert de 50-jarige Grunberg op de onderscheiding.
Roel Wijnants

Arnon Grunberg

De jury van de Nederlandse staatsprijs voor literatuur, de P.C. Hooft-prijs, heeft Arnon Grunberg uitgeroepen tot laureaat van de onderscheiding. De jury omschrijft de 50-jarige auteur als "een schrijver die ongeëvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht".

Grunberg debuteerde midden de jaren 90 met de roman "Blauwe maandagen". Daarna volgden romans als "Figuranten", "Fantoompijn", "De asielzoeker" en "Tirza". Hij won de voorbije kwarteeuw alle belangrijke onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied, maar de oeuvreprijs van de Nederlandse overheid kreeg hij nog niet.

"Deze oeuvreprijs is, zonder hiërarchie aan te willen brengen in de prijzen die ik heb gewonnen, qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen", reageert Grunberg op de onderscheiding. De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs vindt plaats volgend jaar in mei.

Lees meer op VRT.nws