Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nelson Goerner in Iberia - een overweldigend palet aan emoties

Nelson Goerner in Iberia - een overweldigend palet aan emotiesKlassieke muziek, CD

© Marco Borggreve

Iberia: een muzikale reis doorheen Spanje

Wie?

De Argentijnse pianist Nelson Goerner (°1969, San Pedro). Winnaar van het Franz Liszt Concours in Buenos Aires in 1986, en het Concours van Genève in 1990. Goerner bouwde sindsdien wereldwijd een succesvolle carrière uit, zowel als solist als kamermuzikant. Ook zijn opnames met werken van o.a. Chopin, Brahms, Debussy en Paderewski zijn de voorbije jaren fel geprezen door de internationale pers.

Wat?

De vier bundels - met telkens drie stukken - die samen Iberia vormen. Isaac Albéniz schreef dit monumentale pianowerk afwisselend in Parijs en Nice, tussen december 1905 en januari 1908. Een ode aan het thuisland in al zijn facetten, om het Franse publiek destijds te overtuigen van de schoonheid en zeggingskracht van Spaanse muziek.

Waarom? 

Omdat Nelson Goerner je vanaf de eerste noot van Evocación op overtuigende wijze meeneemt op een kleurrijke roadtrip doorheen Spanje. Zijn enorme verbeeldingskracht, gevoel voor timing en dynamiek, evenwicht tussen de tempi, en het geweldige palet aan klankkleuren dat hij uit de vleugelpiano tovert maken hem een gedroomd vertolker van deze muziek. Een pluim ook aan de opnametechnici die voor deze sprankelende opname in Studio 4 van Flagey instonden.

- Vincent Goris

 

Praktisch?

Titel: Iberia. Albéniz
Uitvoerder: Nelson Goerner (piano)
Label: Alpha
Catalogusnummer: 829