Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Never Rarely Sometimes Always: Een stevige film over abortus

Never Rarely Sometimes Always: Een stevige film over abortusKunst & Cultuur

Never Rarely Sometimes Always vertelt het verhaal van de 17-jarige Autumn die een abortus wil laten voeren. Maar dat is in het in het conservatieve Amerika van Donald Trump nog niet zo eenvoudig. De film is voor Lieven Trio een van de beste die hij het afgelopen jaar zag.
© Focus Features

Autumn worstelt met haar abortus

Autumn, een meisje van 17, raakt ongewenst zwanger. Ze voelt zich absoluut nog niet klaar is om nu al moeder te worden en wil een abortus laten uitvoeren. Alleen blijkt dat niet zo makkelijk in haar dorpje in Pennsylvania. De eerste dokter die ze spreekt, laat haar gewoonweg een anti-abortusfilmpje zien. Bovendien heeft ze de toestemming van haar ouders nodig. Autumn besluit om samen met haar nichtje de bus naar New York te nemen.

Abortus is een gevoelig thema, zeker in de VS. De film werd gedraaid toen Donald Trump nog president was en een aantal verworven vrouwenrechten weer onder druk stonden. Zijn regering heeft bijvoorbeeld geprobeerd om Planned Parenthood, de organisatie die helpt bij abortus, te dwarsbomen. Dat verklaart deels waarom regisseuse Eliza Hittman de film heeft gemaakt.

De film laat zien hoe er constant aanspraak wordt gemaakt op de lichamen van meisjes. Dat doet mij als man toch beetje begrijpen hoe lastig het soms kan zijn om als vrouw rond te lopen in deze wereld.
Lieven Trio

Volgens Lieven Trio benadert Hittman het onderwerp op een heel menselijke manier, zonder sensatie. Ze zet de kijker in de schoenen van een jong meisje dat ongewenst zwanger is. Meer nog dan abortus plaatst Hittman het lichaam van de vrouw centraal. Er wordt namelijk constant en op een nare manier aanspraak gemaakt op het lichaam van jonge vrouwen.

Never Rarely Sometimes Always is uit op verschillende streamingplatformen.

3-3-2021 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.